Alerjik Hastalıklardan Korunma

Alerjik hastalıklar anne-babadan gelen genetik yatkınlıkla bağışıklık sistemimizin çevredeki bir alerjene karşı normalde verilmeyen bir yanıtı abartılı olarak vermesi ve bunun sonucunda vücudun bundan zarar görmesidir. Eğer bu doku bronş ise astım, burun ise saman nezlesi, göz ise göz alerjisi, barsaklar ise besin alerjisi gelişir.

Anne-babaların dile getirdiği bir özlem vardır ki “Madem alerjik yatkınlık çocuğumuza bizden geçti o zaman neden biz de her zaman alerji olmuyor?

Yanıt basit “Çünkü siz çocuğunuz ile aynı çevreyi yaşamadınız”.

Alerjik duyarlılığın oluşması ve hastalık bulgularının çıkmasına neden olan bu gün için çok önemli 4 başlık altındaki neden vardır. Bunlar hijyen kuralları, beslenme özellikleri, sık kullanılan antibiyotikler ve çevresel irritanlardır.

Aşırı hijyen kuralları çocuğun doğumdan itibaren bağışıklık sisteminin asıl uğraşacağı mikrobik etkenlerle buluşmasını bir anlamda engeller. Bu nedenle bilinçli bir ölçüde aşırı hijyenden sakınmak iyi olacaktır.

Her enfeksiyonda gerekli gereksiz antibiyotik kullanımı yine bağışıklık sisteminin asıl uğraşacağı mikrobik etkenlerle buluşmasını bir anlamda engeller.

 

Maalesef birçok alerjik hastalık bulgusu enfeksiyonları taklit eder. Örneğin astımlı çocuklar sürekli bronşit teşhisi ile, alerjik rinit (saman nezlesi) olan çocuklar sürekli üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi ile defalarca antibiyotik alırlar.

 

Beslenme özelliklerinin batı toplumlarına uygun şekilde olması bir başka nedendir. Hemen hemen tüm gazlı içecekler, kola, çikolata, cipsler ve tüm endüstriyel gıdalar koruyucu katkı maddesi içermek zorundadır.

 

Uzun süreli anne sütü kullanımı ve katkı maddeleri ile çocuğun en geç karşılaşması en önemli alerjiden koruyucu önlemler olacaktır.

 

    Çevresel irritanlardan korunmak bir başka korunma yoludur.  Bunların başında sigara dumanı gelmektedir.  Egzos gazına maruziyet, kirli hava, kapalı ortam ,spor yapmama, fazla kilo  (obesite  !!!!!!! ....) , sedanter hayat tarzı da alerjik hastalık gelişimini arttırır.

 

 

 

    Yavrunuzla birlikte sağlıklı bir ömür dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Şahin Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)