Alerjik Nezle ve Burun Ameliyatı

Alerjik nezlesi olan hastalarımız genellikle burun ameliyatının hastalıklarının tedavisine fayda sağlamayacağını düşünür. Evet, ameliyat alerjiyi tedavi etmez ancak direk olmasa da alerji hastalığının azalmasına yardımcı olur. Alerji, hepimizin bildiği gibi dış ortamda bulunan toz ve polen gibi maddelere karşı burun ve üst solunum yollarımızdaki dokuların aşırı reaksiyon göstermesi ile karakterize bir hastalıktır.

Alerji yapan madde, burun gibi solunum epiteli ile döşeli dokuya gelince kendisine karşı şiddetli bir karşı yanıt gelişir. Doku şişer ve çok fazla ifrazat üretir, maddeyi oradan uzaklaştırmak için gereğinden fazla ve gelen madde miktarı ile orantısız bir yanıt verir. Bu da bizim burun alerjisi dediğimiz, burun tıkanıklığı, akıntı, hapşırık, göz etrafında kızarıklık ve gözde yaşarma gibi şikayetlere neden olur. Eğer hastanın burun bölme eğriliği de varsa bu yakınmalar iki katına çıkar. Zamanında tedavi edilmez ise burun içini ve sinüsleri dolduran epitelin gereğinden fazla büyümesine, bölgesel tıkanıklara ve hatta burun içinde üzüm salkımı gibi polip dokularının oluşmasına neden olur.

Peki burun ameliyatı bunun neresinde fayda sağlar?

Ameliyat alerjiyi tedavi etmez. Hafif veya ileri derecede alerjik nezleye sahip hastalarda eğer burun bölme eğriliği ve sinüzit varsa ameliyat etmek gerekir. Ameliyat, alerjiye yönelik olmadığı için burun hava yolu pasajı açılır ve nefes alması rahatlar, sinüs delikleri genişletilir ve burun içi ile olan bağlantıları arttırılırsa hastalarda ileri derecede bir rahatlama sağlar.

Ayrıca alerjinin en çok görüldüğü yüzey olan burun etleri de küçültürlürse daha da yararlı bir sonuç elde edilir. Daha önce de sorduğumuz gibi peki bunun alerjiye faydası nedir? Yanıt aslında basit ve fonksiyoneldir. Burun içi gibi üst solunum yollarını döşeyen epitelde alerjen ile karşılaşan yüzey azalmıştır. Bu fiziksel fayda alerjenin daha az tutulmasına ve iş gören sağlıklı bir epitel sayesinde daha az yakınmaya neden olur. Hastalar, ameliyat sonrasında daha az alerji ilacı kullanırlar ve hastaların hastalık ile ilgili şikayetleri çok rahatsızlık vermeyecek düzeye gelir.

Şunu da unutmamak gerekir ki, alerji üst solunum yollarında durdurulursa akciğerlerde ve alt hava yollarında hastalık görülmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Haliloğlu Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)