Alkali diyet nedir?

Çok konuşulan alkali diyeti hakkında merak edilenler…

İlk defa 1907’de doktor William Howard Hay’in ileri sürdüğü alkali beslenmenin önemi günümüzde daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Besinler, genellikle, metabolize edildikten sonra vücutta bıraktıkları çökeltiye bağlı olarak, asit ya da alkali olmak üzere iki kategoride sınıflandırılırlar. Kanın pH derecesini 7.35- 7.45 aralığında tutabilmek için kemiklerimiz alkali minerallerin kana karışmasını sağlayarak fazla proteinin yol açtığı asitli atıkları dengelemeye çalışır. Asitli atıklar böbrekler ve idrar yoluyla vücuttan atılırlar. Akciğerler ise alkali olan oksijeni alıp, asit olan karbondioksiti verir.

Sebze ve meyve sularından yola çıkarak ortaya çıkan alkali beslenme vücuttan asit yapan besinleri uzak tutarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlıyor.

Peki, alkali yiyecekler neler?

Alkali Mineraller: Magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir, manganez.

Asitli Mineraller: Fosfor, iyot, sülfür.

Alkali Yapıcı Besinler: Tüm çiğ sebzeler, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, hindiba, enginar, lahana, karnabahar, turp, pırasa, marul, tere, semizotu, şalgam, pancar kökü, kereviz, yeşil fasulye, taze bezelye, zeytinyağı, keten tohumu yağı, yeşil çay, bitki çayları, hurma, havuç, karpuz, kavun, ananas, kivi, avokado, nar, incir, zencefil, badem, susam.

Asit Üreten Besinler: Tüm etler ve deniz ürünleri, süt, peynir, tereyağ, yoğurt, yumurta, yulaf ya da mısır ekmeği, beyaz un, beyaz şeker, sirke, ketçap, mayonez, hardal, soya sosu, patates cipsi, yapay tatlandırıcılar, alkol, gazlı içecekler, kahve ve siyah çay.

Alkali su nedir?

Yanlış beslenme, hastalıklar, stres, çevre şartları nedeniyle vücudumuzun asit dengesi düzensizleşir. Asit dengesinin düzensizleşmesi sonucunda kilo alma, iyileşmeme, depresyon gibi sorunlarla karşılaşırız. Vücut asitlerin bir kısmını dışarı atmakta zorlaşır. Alkali su toksinlerin ve asitlerin daha kolay dışarı atılmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin su dengesini düzenler. Asit fazlalığı sonucu metabolizma yavaşlar. Alkali su ile asit dengesi tekrardan kurulur metabolizma hızlanır ve yağ yakımı bu şekilde desteklenir.

Alkali su hazırlamanın en kolay tarifi:

2 litre su içerisine 1 yemek kaşığı karbonat koyup iyice homojen olana kadar karıştırılır. Hazırlanan bu karışım gün boyu tüketilir.

Kimler Alkali Diyet Yapmalı?

Aşağıda belirteceğim maddelere bakarak alkali diyete ihtiyacınız olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bu maddelerden üç veya daha fazlası sizinle alakalıysa alkali diyete başlayabilirsiniz.

  • Sık sık grip soğuk algınlığı yaşıyorsanız.
  • Fazla kilonuz varsa
  • Böbrek ve idrar yollarınızda problem varsa
  • Kas ve eklem ağrılarınız varsa
  • Tırnaklarınız kolay kırılıyorsa
  • Unutkanlık yaşıyorsanız
  • Saç dökülmesi probleminiz varsa
  • Halsizlik ve tekrar eden yorgunluk varsa
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)