Altın Oran

Yazar Zahide ErişDermatolog, Dermatolog, Dermatolog • 7 Kasım 2016 • Yorumlar:

Antik çağlardan beri insanlar doğada var olan orantılarla ilgilenmişlerdir. Altın oranı ilk olarak Mısırlılar fark ederek Mısır Piramitleri’ni bu orantılara göre yapmışlardır. Antik Yunanlar bir altın oranın varlığına inandıkları pi sayısını bulmuşlar ve bu sayıyı sanat ve mimaride kullanmışlardır. Ayrıca Leonardo Da Vinci’nin de Mona Lİsa’yı yaparken pi sayısını yani altın oranı kullandığını düşünenler de mevcuttur.

Bu sayı 1,618’dir. Birbiriyle ilişkisi olan iki uzunluğun oranıdır bu. Evrende ve doğada heryerde bu oranın varlığı ispatlanmıştır ve üzerinde çalışmalar halen devam etmektedir. İnsan vücudunda da birçok alanda saptanan orantılarda tespit edilmiştir ve buna göre bakış açımızı değiştirmiştir.

Güzellik kavramı kültürler arası fark etse de genelde uzlaşılan bazı konular vardır. Yüzde bazı önemli noktalar kadınların daha çekici görünmesini sağladığı inkar edilemez bir gerçektir. Örneğin büyük gözler ve dolgun dudaklara sahip olan kadınlar çoğu kişi tarafından çekici bulunur , mesela Türkan Şoray, Angelina Jolie gibi ünlüler.

Güzellik sadece gözlerle ilişkili değildir aynı zamanda göz ve dudaklar arasındaki mesafede güzellikte önemlidir. Uzmanların hesaplamalarına göre yüz köşeleri ve gözler arasındaki mesafe, dudaklar ve burun arasındaki mesafe çekici bir yüzde önemli olmaktadır. Aslında burnumuzu büyük kaşlarımızı kısa bulurken fark etmeden bu orantısal mesafeye kendimizi yaklaştırmaya çalışmaktayız.

Fakat pratikte bakıldığında altın oranın yani pi sayısının güzellikte tam olarak özel olduğuna dair kanıtlar yoktur. Yıllardan beri insan yüzüyle ve güzellikle ilgilenen uzmanlar ise pi sayısı yerine göz, dudaklar ve ağız köşeleri arasındaki en uygun altın oranı hesaplamaya çalışmışlardır.

Gözler arasındaki mesafe ve gözlerle dudaklar arasındaki mesafe diğer insanlar üzerindeki çekici etkide anahtar rol oynar. Uzmanlar bu konuyu araştırıp gözler arasındaki mesafe, gözlerin dudaklarla ilişkisi ve yüz köşelerinin optimal mesafesini belirlemişlerdir.

Araştırmalarda yatay ve dikey olmak üzere 2 altın oran belirlenmiştir. Kadın yüzündeki çekiciliğin; gözler ve dudaklar arasındaki dikey mesafenin yüzün uzunluğunun yaklaşık yüzde 36’sı olmasıyla arttığı tespit edilmiştir. Ve gözler arasındaki mesafenin yüzün eninin yüzde 46’sı olmasıyla yine çekiciliğin arttığını öne sürmüşlerdir.

Ayrıca saç kesimi etkilenince insanların çekiciliklerinin etkilenme sebebi ise saç boyunun bu orantıları değiştirmesinden kaynaklanmaktadır.

İlginç olan şey ise bu oranların ortalama bir yüz oranları olduğudur.

Bir araştırmaya göre ise erkekte omuz ve bel oranı altın oran ise, erkekler kadınlara daha çekici geliyormuş. Bu da sağlıklı bir vücut yapısının göstergesi olmasını düşündüren içgüdüsel bir durumdur.

Altın orana örnek olan bölgeler;

Gözle dudaklar arasındaki mesafe, gözlerin olduğu uzunluğun yüz eniyle arasındaki mesafe

Göbek deliğinin bedeni ikiye ayırdığını düşünürsek bu iki mesafenin oranı

Parmakları oluşturan parçaların birbirlerine oranı

Burun genişliği ile ağız genişliği arasındaki oran 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)