Altıncı Hastalık

Çocuğumun karnında sivilceli, pembemsi kırmızı bir döküntü var, altıncı hastalıkolabilir mi?

Çocuğunuzda yakın zamanda yüksek ateş varsa ve ateş düştükten sonra sivilceli, kabarık veya düz, pembe döküntü varsa,roseola infantum veya altıncı hastalık olarak da adlandırılan roseola enfeksiyonu olabilir.

Altıncı hastalık, genellikle 3 ay ile 4 yaş arasındaki çocukları etkileyen oldukça hafif ve yaygın bir viral hastalıktır. Herpes virüsü tiplerinden birisi neden olur. Herpes virüsünün bu tipi, uçuk ve genital enfeksiyonlara neden olan tipten farklıdır.

Altıncı hastalık belirtileri nelerdir?

Bir çocuğun hastalık görmeden virüse sahip olması mümkündür, ancak roseola genellikle ani ve nispeten yüksek ateş ile başlar (38-40 C ). Ateş tipik olarak üç ila yedi gün sürer ve aniden sona erebilir, bunu ani başlangıçlı deri döküntü döküntüsü takip eder.

Kızarıklık günlerce veya sadece birkaç saat sürebilir. Pembe ve küçük düz lekeler ve ya kabarıklıklar olabilir. Bu lekeler etraflarında daha açık bir “halkaya” sahip olabilir ve üzerlerine bastığınızda beyaza dönüşebilir. Altıncı hastalık döküntüleri kızarık olup, kaşıntılı veya rahatsız edici değildir ve döküntü ile temas hastalığın bulaşmasına neden olmaz. Genellikle gövde ve boyunda görülür, ancak kollara, bacaklara ve yüze uzanabilir.

Altıncı hastalık belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • Sinirlilik
  • Uyuklama
  • Hafif ishal
  • İştahsızlık
  • Hafif Şişmiş göz kapakları
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Boyundaki veya kafa tabanındaki şişmiş lenf düğümleri

Çocuklarda altıncı hastalık olduğunda ateş hastalığın erken döneminde çok yükselebilir. Buda ateşli havale riskinin artmasına neden olabilir . Eğer ateşli havale geçirirse ve evde iseniz, çocuğunuzu yatağa veya zemine koyun ve başını yan tarafa doğru çevirin, böylece herhangi bir kusma durumu  veya tükürüğün akciğerlerine kaçması olasılığını azaltmış olursunuz. Çocuğunuz bilinçsiz hale gelebilir ve kollarını, bacaklarını veya yüz kaslarını iki veya üç dakika sarsabilir. Ayrıca mesane veya bağırsaklarının kontrolünü kaybedebilir.

Her ne kadar küçük çocuklarda ateşe bağlı nöbetleri ebeveynlerinin izlemesi korkutucu olsa da, nadiren ciddi veya zararlıdır. Ancak, çocuğunuzu  nöbet geçirdikten sonra mümkün olan en kısa sürede hastaneye götürmeniz önemlidir. Ayrıca, eğer mümkünse, nöbetin ne kadar sürdüğünü gözlemlemeyi deneyin, çünkü muayene sırasında doktor süreyi bilmek isteyecektir.

Altıncı Hastalık Tedavisi

Altıncı hastalık etkeni, insan herpes virüsü 6 (HHV-6), solunum yolundan salgılarla insandan insana yayılır. Çocuğunuzun enfekte olma olasılığını azaltmak için ellerini sık sık ve iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız. Roseola  için spesifik bir tedavi yoktur ve genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmadan geçer.

Çocuğunuzun ateşi onu rahatsız ediyor ise ve yüksek seyrediyorsa doktorunuz ile ateş düşürücü verme konusunda bilgi alabilirsiniz.

Altıncı Hastalık Tekrar Eder mi?

Benzer belirtiler, insan herpes virüsü (HHV-7)nin neden olduğu başka bir herpesvirüs enfeksiyonu ile de  ilişkilidir. HHV-7 ile enfekte birçok çocuk sadece hafif bir hastalığa sahiptir.HHV-7, orijinal olarak HHV-6’nın neden olduğu ikinci veya tekrarlayan altıncı hastalık vakalarından sorumlu olabilir. Herpes ailesindeki tüm virüsler gibi, bu virüsler yaşam boyu vücutta kalacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yaşar Hüseyin Onganlar Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)