Ameliyat Öncesi Hazırlık ve Ameliyat Sonrası Takip Aşamaları

Yazar İlhan EceGenel Cerrah • 26 Kasım 2021 • Yorumlar:

Ameliyat öncesi hazırlık

Gerçekleştirilecek ameliyata göre hazırlık aşamaları farklılık gösterebilmektedir. Temel olarak ameliyat için başvuran hastaların kan tetkikleri yapılır. Bu sonuçlarda ameliyata engel veya ameliyat öncesi düzeltilmesi gereken bir durum yoksa hasta anestezi polikliniğine yönlendirilir. Anestezi hekimi hastayı anestezi almasında sakınca olup olmadığı yönünde değerlendirir. Ek hastalığı olmayan bir hastanın değerlendirmesi burada sona erer ve yaklaşık yarım gün içinde anestezi onayı alınmış olur. Diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar varsa veya sürekli kullanılan ilaç varsa Dahiliye, Kardiyoloji gibi ilgili bölümlerden anestezi sırasında alınması gereken önlemlere yönelik öneriler alınır. Ardından hastaya ameliyat randevusu verilir.

Hastanın randevu günü sabahında saat 8:00’da aç olarak Genel Cerrahi Kliniğine gelmesi istenir. Barsak temizliği gereken operasyonlarda hastanın birkaç gün önce yatırılması gerekebilir. Diğer operasyonlarda hasta ameliyat günü yatırılır ve işlemleri tamamlanıp hazırlanan hasta ameliyathaneye bir hemşire eşliğinde gönderilir.

Ameliyat sonrası takip

 

 

Ameliyat bitiminde hastaların tamamı derlenme ünitesine alınarak ağrıları giderilir ve uyanmaları beklenir. Kendisine gelen hastalar yine hemşire eşliğinde Genel Cerrahi servisine nakledilir. Özellikle yaşlı, ek hastalığı olan hastalar daha yakın takip edilebilmeleri amacıyla ilk gece yoğun bakımda tutulur. Ameliyattan birkaç saat sonra hastalar yürütülür ve barsaklara müdahale edilmemişse ameliyat akşamında sıvı gıdalarla beslenmeye başlanır. Ek hastalığı olmayan, genç, yakın takip gerektirmeyen hastalar ise kendi refakatçileri eşliğinde odalarına alınırlar. Yine erken dönemde yürümeleri ve beslenmeleri sağlanır.

 

Kasık fıtığı onarımı, safra kesesi ameliyatı gibi işlemler sonrasında hastalar ertesi gün taburcu edilirler. Hekim tarafından aksi belirtilmedikçe taburcu olurken pansumanla kapatılan yaralar ameliyattan 3 gün sonra pansumanları çıkarılıp yaranın açık kalması sağlanır ve hastaların banyo yapmaları önerilir. Dikişler 10-12 gün sonra alınabilir. Hastaların ilk kontrol muayenesi ameliyattan 1 hafta sonra gerçekleştirilir. Ameliyatın özelliğine göre ek kontrol muayenelerinin olup olmadığı hekim tarafından hastaya aktarılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

İlhan Ece

Genel Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al