Ameliyatsız Ağrı Tedavisi

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 10 Kasım 2019 • Yorumlar:


Omurga eklemlerinde ve gövdenin diğer eklemlerinde görülen ağrılar, ameliyatsız ağrı tedavisi ile önlenebilmektedir. Radyofrekans yöntemi olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi, omurga eklemlerinden kaynaklanan ağrılar omurga eklem siniri aracılığı ile beyne ulaştırılmaktadır. Tedavi uygulaması sırasında kullanılan iğleneler sayesinde sinirlere radyofrekans dalgaları ulaştırılmaktadır. Ameliyatsız ağrı tedavisi uygulaması, kişiden kişiye göre değişmektedir. Hastalar, tedavi öncesinde hekimlere özel durumlarını bildirmelidir.

Ameliyatsız Ağrı Tedavisi Uygulaması Hakkında
Ameliyatsız ağrı tedavisi uygulamasının yapılacağı gün, hastaların işlemden en az 6 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemeli gereklidir. Şeker hastası olan kişiler, tedavi günü insülin dozunu uygun bir şekilde ayarlamalıdır. Bu ayarlama için dahiliye ya da endokrin hekimlerinden yardım alınmalıdır. Uygulamadan 6 saat önce herhangi bir ağrı kesici ilaç alınmamalıdır.

Tedavi işlemi 20 – 45 dakika sürmektedir. İşlem sırasında hastalar yüzüstü yatırılarak onlara lokal anestezi uygulanmaktadır. Çünkü, işlem sırasında hastaların uyanık olması gerekmektedir. Uygulama sırasında gerilen ya da heyecanlanan hastalara hafif bir sakinleştirici ilaç verilebilir. İşlem, X-ray cihazı ile yapılmakta olup hastaların ara ara uyarı vererek iğrenin doğru yere yerleştirilip yerleştirilmediği konusunda emin olunması sağlanır.

Ameliyatsız Ağrı Tedavisi Uygulamasının Ardından Yaşananlar
İşlem sırasında gerçekleştirilen iğne girişleri gazlı bez ile kapatılarak hastaların 30 dakika süre ile sırtüstü yatmaları gerekir. Klinikte, hastaların tansiyon ve kalp atışları kontrol edilir. Tedavi sonrasında hastaların araç kullanması uygun olmayacaktır. Bu sebeple, hastaların yanında mutlaka refakatçi bulunmalıdır. Hastalar, tedavinin ardından normal beslenme düzenine geçebilirler. Uygulamanın yapıldığı gün ağır aktivitelerden kaçınılması gerekir. Duş almak serbest olacaktır, ancak ayakta duş alınmalıdır. Hastalar, yatmadan önce bellerine uygulanan pansumanı çıkartabilirler. Herhangi bir ağrı ile karşılaşıldığında hafif ağrı kesiciler kullanmak uygun olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)