Anal Apse

Yazar Cengiz YağmurluGenel Cerrah • 4 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Anal apse anal kanal çevresinde oluşan iltihaptır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görlülmeklebirlikte her iki cinsiyette görülmektedir. Erkekte sık görülmesi meslek grupları arasınadaki farktan kaynaklanmakta olduğu düşünülebilir.

Anal kanal ve çevre dokunun anatomisini bilmek konuyu anlamamızda çok yardımcı olacaktır.

Burada özellikle anal kanal çevresinde olan ter ve yağ bezleri ve anal mukozaya mukus salınımı yapan mukozal anal bezleri(sayıları 4-8 arasındadır) bilmek gerekir. Anal kanal çevresinde olan ter ve yağ bezleri anal bölgedeki yüzeyel cilde açılmaktadır. anal kanal mukus bezleri anal kanal içine krıpta dediğimiz. Mukozal girintilere açılmaktadır. Anal apselerin ana oluş mekanizmaları bu bezlerin kanallarının tıkanması nedeni ile olmaktadır. Çok az da olsa bazen yumuşak doku iltihabı sonrasında da anal apseler gelişebilir.

.Uzun süre oturma

.Kötü hijyen 

. Diyet(yağlı ve büyük abdesti sertleştiren diyet)

 .Yetersiz sıvı tüketimi (yetişkin için günlük 3 lt altı su tüketimi) 

. makatta çatlak 

Bu bezlerin kanal tıkanıklığına sebep sayılabilir.

 Tıkanan bu kanallarda  ürettikleri mukus ter ve yağ birikimi sonucu o bölgede enfeksiyona uygun hale gelmektedir. Enfekte olan bölgelerde apse oluşumu gerçekleşmektedir.

Apse oluşan hastada ağrı şişlik apse bölgesi üzerinde kızarıklık ve ısı artışı olmaktadır. Büyük abdesti yaparken ve hareketle artan ağrı olmaktatdır.

TEDAVİSİ 

APSE DRENAJI VE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİDİR

Önemli bir not : HER APSE FİSTÜL YAPMAZ  ANCAK %40-50 Sİ FİSTÜLE DÖNÜŞÜR. BUNLAR ANAL KANAL İÇİNDEKİ MUZAL BEZLERDEN KAYNAKLANAN APSELERE BAĞLI OLDUĞU DÜŞÜNÜKMEKTEDİR. HANGİSİNİN HANGİ APSENİN BU BEZLERDEN KAYNAKLADIĞI  BELLİ DEĞİLDİR. APSE TEDAVİSİ SONRASI MUTLAKA DOKTORUNUZA KONTROLE GİDELİM. EĞER FİSTÜL  VARSA BU TEKRAR EDEN APSELERE DÖNÜŞÜR. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Cengiz Yağmurlu

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al