Anal Bölge Hastalıkları

Yazar Hakan ÇevikelGenel Cerrah • 10 Eylül 2018 • Yorumlar:

Anal bölge hastalıkları bu bölge mahremiyet arz ettiği için hastalar genellikle doktora başvurmaya çekinmekte ve şikayetleri dayanılmaz bir hale gelinceye kadar beklemektedirler. Ya da çevreden duydukları bitkisel tedaviler, başka hastaların ilaçlarını kullanmak gibi problemlerini kendi kendilerine çözmeye çalışmaktadırlar.

Anal bölge damar ve sinir açısından oldukça zengin, vücudun en hassas bölgelerinden birisidir. Burada oluşacak ufak bir problem bile kişinin günlük hayatını, yaşam knforunu oldukça olumsuz etkilemektedir ve süratle tedavi edilerek bu durumun sonlandırılması gereklidir.

Anal bölgedeki hastalıklara bağlı başlıca şikayetler:

  • Kaşıntı, yanma
  • Ağrı
  • Şişlik
  • Kanama
  • Ele gelen kitlelerdir.

Bu bölgede en sık rastlanan dört hastalık vardır:

  1. Hemoroid, bunlar iç ve dış olabilir.
  2. Makatta çatlak (Anal fissür)
  3. Anal  abse
  4. Anal fistüllerdir.

Hemoroidler anal bölgeyi oluşuran toplardamar ağı olan hemoroidal damarların genişlemesi veya sarkması sonucu oluşur. Kabızlık, acılı baharatlı yiyecekler ve ağır kaldırma gibi sebeplerle oluşurlar. İç hemoroidler ağrısızdırlar ve sıklıkla büyük tuvalet yapma esnasında ortaya çıkan şişlik ve koyu vişne rengi kanamalara yol açabilirler. Dış hemoroidler ise anal bölgede elle hissedilebilen şişlik ve gen tuvalet esnasında kanamaya yol açarlar ancak ağrılıdırlar. Hemoroidler kalın barsak kanserleri ile karışabilirler çünkü her ikisi de kanamaya yol açmaktadır. Bu nedenle makattan kanaması olan her hasta rektum kanseri açısından da araştırılmalıdır.

Makatta çatlaklar genellikle kabızlık sonucu oluşurlar ve tuvalet esnasında çok şiddetli ağrıya sebep olurlar. Bunlar da da kanama olabilir ancak bu kanama parlak kırmızı ve damla şeklinde ya da tuvalet kağıdına bulaşan çizgisel kanamalar şeklindedir az miktardadır. Yazın havuz ve denize girmekle ağrı artar, kışın ise soğuğa maruz kalmak ağrıyı arttırır. Ağrı bazen dayanılmaz hale gelebilir, 2 saatten fazla süren ağrılarda makattaki çatlaklar mutlak ameliyat gerektirirler.

Anal abseler ise anal bölge etrafında kalın barsaktaki bakterilerin barsak dışına çıkarak buralarda enfeksiyon ve abse oluşturması sonucu ortaya çıkarlar. Kızarıklık şişlik ağrı ve ateş gibi problemler yol açar. Ateşe üşüme ve titreme eşlik etmesi  bakterilerin ya da bakterilerin salgıladığı toksinlerin kana karıştığının bir göstergesi olup acilen hastaneye yatış ve damardan yüksek doz antibiyotik başlanarak, gene acilen bu abselerin boşaltılması gerekmektedir.

Anal fistüller ise anal abseler boşaltıldıktan sonra iyileşirken kalın barsak ile anal bölge etrafındaki deri arasında oluşan kılcal kanalcıkların cilde delik şeklinde açılarak buradan sürekli veya aralıklı olarak kötü kokulu akıntıya yol açan tedavisi bazen oldukça zor olabilen ve tedavi sonrası tekrarlama oranı yüksek olan hastalıktır.

Anal bölgede görülen bu hastalıkların teşhisi muayene ile kolayca konulabilir. Kompleks anal fistüller dışındakiler için ultrason, tomografi vs gibi hiçbir tetkike gerek yoktur. Günümüzde en sık yapılan hatalar hastaların doktora gitse bile muayene olmadan ilaç yazdırmaya çalışmalarıdır. Bu durum kolon kanserlerinin gözden kaçmasına yol açabilmektedir. Özellikle 40 yaş üstü makattan kanaması olan her hastaya hemoroidi olsa bile mutlak kolonoskopik inceleme yapılmalıdır.

Bu hastalıkların kesin tedavileri ameliyattır. Genellikle spinal ya da genel anestezi ile ameliyat günübirlik yatış ile ya da 1 gece hastanede kaldıktan sonra hastalarımız taburcu olmakta, daha sonra tam olarak iyileşinceye kadar aralıklı kontrollere çağrılmaktadır. 

Bu bölgede herhangi bir şikayeti olan hastalar çekinmeden en kısa sürede doktora başvurmalıdırlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Hakan Çevikel

Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al