Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Yazar Bahadır EgeGenel Cerrah • 6 Nisan 2021 • Yorumlar:

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanımı

Anal kanalda mukozanın sfinkter kaslarına kadar yırtılmasına anal fissür denir. Bir çatlağı andıran görüntüsü nedeniyle bu isim verilmiştir. Son derece ağrılıdır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri Nelerdir?

Tipik belirtisi dışkılama sırasında anal bölgede şiddetli ağrı ve taze kanamadır, Kanama her zaman olmayabilir. Ağrıyı genelde hastalarımız dışkılama sırasında bıçakla kesiliyor veya cam parçası çıkıyormuş gibi tariflerler.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri Nelerdir?

Anal fissürün (çatlağın) sebeb internal sfinkterin aşırı kasılması sonucu gelişen yüksek basınç nedeniyle mukozal kanlanmanın bozulması sonucu gelişen ülserdir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanısı Nasıl Konulur?

 Anal fissür tanısı hastanın klinik semptomları ve proktolojik muayene ile konulur. Ayırıcı tanı için hastanın mutlaka muayene edilmesi gerekir. Muayene sırasında aşırı ağrı oluşturabileceği için rektal tuşeden kaçınılmalıdır.

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anal fissürün tedavisi erken dönemde medikal tedavi ile gerçekleştirilebilir. Burda amaç dışkıyı yumuşatmak, düzenli hale getirmektir. Özellikle internal sfinkteri rahatlatmak amacıyla sıcak su banyosu önerilir. Yine internal (iç) sfinkteri rahatlatacak krem uygulamalı planlanır. Medikal tedaviye cevap vermeyen hastalarda geriye iki seçenek kalır; botox uygulaması ve internal sifinkterotomi.

    

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Anal fissür (çatlak) cerrahisi sonrasında bu bölge cerrahisi genel geçer kuralları geçerlidir. Ameliyat sonrası 1-2 gün boyuca hafifi kanlı akıntı/sulanma olabilir. Sıcak su uygulamam günde 3 kere 3-5 dk süreyle yapılmalıdır. Tedaviye destek amaçlı verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı ve diyete dikkat edilmelidir. Acı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.

 

Sizden gelen sıkça sorulan soruları Prof. Dr. Bahadır EGE cevaplıyor…

Anal Fissür (Makat Çatlağı) olan ne yemeli ne yememeli?

Cevap: Diyet anal fissür hastalığında çok önemli. Kabızlık ve ishal durumu anal fissürün sebeblerindendir. Bu nedenle dışkının yumuşak ve şekilli olması çok önemli. Diyet de yeterli miktarda yeşillik ve yoğurt tüketilmesi  çok önemlidir. Acı- aşırı baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

 Anal Fissür (Makat Çatlağı) tedavi edilmezse ne olur?

Cevap: Anal fissür hiçbir zaman kansere dönüşmez diyebiliriz. Ancak hastada şiddetli ağrıya yol açabilir ve hasta dışkılamadan kaçınmaya başlar. Anksiyeteye ve dışkılamadan kaçınmaya, yeme bozukluklarına yol açar.

Fissüre ne iyi gelir?

Cevap: Fissüre en çok iyi gelen dışkılama sonrası sıcak su uygulaması ve diyette yeşillik tüketilmesidir.

 

Makattan gelen iltihap neden olur?

Cevap: Anal kanaldan iltihaplı akıntı gelmesinin sebebi anal apse ve anal fistüldür. Anal fissürde genelde kanlı sulanma tarzında akıntı olabilir.

 

Sfinkterotomi ameliyatı nasıl yapılır?

Cevap: Biz anal fissürün tedavisini olan sfinkterotomi lokal anestezi ile sedasyon (hastanın uyuması, ağrı duymaması) altında yapmaktayız. Basınç ölçümlü, kalibrasyon cihazları kullanarak yaptığımız bu ameliyat ile gaz-gaita kaçırma riskini en aza indirmekteyiz.

 

Fistül Nedir Ne Demek?

Cevap: Anal fistül; anal bölgedeki salgı bezlerinin iltihaplanması sonrası gelişen anal apsenin anal deriye açılması ile oluşan yoldur. Anal bölgede iltihaplı kanlı akıntı gelişir. Anal fissürden tamamen farklı bir hastalıktır.

 

Makat kanseri belirtileri nelerdir?

Cevap: Makatta kanser kanlı, iltihaplı akıntı ve kitle şikayeti ile kendini belli eder. Daha çok hemoroidal hastalıklar karışır. Bu nedenle rektal kanama hastada varsa ayırıcı tanının mutlaka yapılması gerekir. Hastanın proktolojik muayenesinin konusunda eğitimli-deneyimli hekimce yapılması uygun olacaktır.

 

Makatta çatlak olanlar nasıl beslenmeli?

Cevap: Beslenmenin düzenlenmesi anal bölge hastalıklarının gelişiminde veya engellenmesinde çok değerlidir. Diyette yeşillik, bol du ve yoğurt gibi hem probiyotik hemde dışkıyı yumuşatan besinlerin olması çok önelidir.

 

Makat yırtığı ameliyat edilmezse ne olur?

Cevap: Makatta fissür (çatlak) kronikleşmiş ve medikal tedaviden fayda sağlamazsa cerrahi tedavi gerekebilir. Anal fissür kansere dönüşmez. Tedavi edilmeyen fissür giderek kronikleşir ve çok daha ağrılı bir hal alır. Kanamaya sebeb olur. Hastada dışkılama anksiyetesi ve  dışkılamamak için yemek yememe hatta kilo kayıpları gelişebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)