Anal Fissür Nedir?

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 27 Ekim 2021 • Yorumlar:

Halk arasında makat çatlağı adıyla da bilinen anal fissür, makatın çıkış kısmında, tuvalet esnasında oluşan zorlama ve devamlı ıkınma nedeniyle ortaya çıkan küçük yırtılmalara denir. Ayrıca uzun süreli ishal ve kabızlık hali de anal fissür oluşumunu etkiler. Anal fissür, makat bölgesinin en sık görülen rahatsızlıklarından biridir. Her yaşta görülebilir.

Anal fissür, akut anal fissür ve kronik anal fissür olarak iki gruba ayrılır. Makat bölgesinde zorlamalar neticesinde dokular çatlar ve fissür oluşur. Akut anal fissürde, 4 ila 6 haftaya kadar iyileşebilen fissürlere denir. Sorunlu bölgeye kremler veya özel tedaviler uygulayarak hastalık tedavi edilebilir.

Kronik anal fissür ise iyileşmesi zor olan 6 haftayı geçen makat çatlaklarına denir. Kronik anal fissürler kendi kendilerine iyileşme göstermez uzman bir doktor müdahalesi gerektirir. Tedavisi ertelendiği sürece ciddi boyutlarda apseler gelişebilir.

Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?

Anal fissür vakalarında, semptomlar benzer olsa da çatlağın boyutuna göre belirtilerin şiddeti artar ya da azalır.

Anal fissürde en sık rastlanan semptomlar; dışkılama esnasında ağrı, tahriş ve kaşıntı olarak sıralanır. Dışkılama sırasında gaitada ya da peçetede parlak kırmızı renkte kan görülmesi ise hastaların yaşadığı en belirgin belirtiler arasındadır. Bu semptomlar, çoğunlukla anal fissürün habercisidir. Ancak anal fissür, belirtileri itibariyle; hemoroid, makat apsesi ve makat sarkması rahatsızlıkları gibi makat hastalıkları ile karıştırılabilir.  Bu yüzden, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında, muhakkak bir proktoloji uzmanına danışılması gerekir. Yanlış bir müdahale de fissürün enfeksiyon kapmasına sebep olabilirsiniz.

Anal Fissür Nedenleri Nelerdir?    

Makat çatlağının oluşmasında birçok neden sıralanabilir. Ancak hastalığın oluşmasındaki en büyük etken makat bölgesi zorlamalarına bağlı kronik kabızlık ve kronik ishal rahatsızlıklarıdır.  Tuvalette fazla vakit geçirmek, ıkınmak gibi kabızlık ve ishal oluşturabilecek durumlardan uzak durmanız sonucunda fissürler iyileşebilir. 

Tuvalet ihtiyacını ertelemek, su içmeyi ihmal etmek ve lifli gıdaları az tüketmek kabızlığa neden olur ve dışkının sert olmasına yol açar. Bu faktörlerin sonucunda, sert dışkı, hassas deri olan makat bölgesini tahriş ederek anal fissüre sebep olabilir.

Ağır kaldırmak, doğum, hamilelik, travma, ülseratif kolit, crohn hastalığı gibi sebepler de anal fissürün gelişiminde etkilidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)