Anal Fissür Tedavisinde Botoks

Yazar Mehmet Akgün Tepeli • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Bilimsel ismiyle anal fissür, halk arasındaki ismiyle makat çatlağı Türk toplumunda çok sık görülen rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda geliyor. Çoğunlukla doktora gitmekten utanıldığından, kişisel çabalarla iyileşmesi için çare aranılan bir hastalık. Hal böyle olunca, sorun daha da derinleşip daha da dayanılmaz bir duruma gelebiliyor.

Anal fissür, halk arasında ‘makat çatlağı’ olarak bilinen hastalığın tedavisinde botox bir yöntemdir.

Anal fissür (çatlak) nedir?

Anal fissür (çatlak), makatın çıkışında, çatlak şeklinde oluşan bir yara sonucu dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya ve bazen kanamaya neden olan hastalıktır. Görünüş olarak küçük olmasına karşın verdiği rahatsızlık çok belirgindir.

Anal fissür neden oluşur?

Uzun süreli kabızlığın, doğumun, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihabi barsak hastalıklarının çatlakların oluşumunda ve devamında etkili olduğu bilinir. Hastaların çoğunda şikayetlerin başlamasından önce büyük ve sert bir dışkılama hikayesi veya ishal sırasında sık barsak hareketlerinin oluşu hastalığı başlatan olaydır.

Anal fissürün belirtileri nelerdir?

Hastaların çoğunda anal ağrı ve özellikle ağrılı dışkılama görülür. Ağrı, dışkının çıkışı sırasında genellikle yırtılır, kesilir gibi veya yanma şeklinde hissedilir.

“Gençlik iksiri” botoksa, anal fissür tedavisinde de başvurulmaktadır.

Anal fissür nasıl tedavi edilir?

Anal fissürün tedavisinde kabızlıktan korunma çok önemlidir. Bunun için bol meyve, sebze lifli gıdalar tüketilmelidir.

Kronikleşmiş anal fissürde tedavi, tıbbi veya cerrahi yolla anal spazmın giderilmesi esasına dayanır. Tıbbi tedavi ile geçici rahatlama sağlansa da, esas tedavi cerrahi müdahale ile sağlanır.

Son yıllarda cerrahi tedaviye yeni bir alternatif  tedavi seçeneği ortaya çıktı. Başka tedavilerde uygulanan Botulinum toksini (Botox), Anal Fissür (makat çatlığı) içinde kullanılmaya başladı.

Bu yöntemde herhangi bir hazırlık, anestezi veya hastanede yatış gerekmiyor. İnce uçlu bir iğne ile makatın çıkışına Botox enjeksiyonu yapılıyor. Toksin buradaki büzücü kaslarda kısmen geçici fonksiyon kaybına neden oluyor. Bu süre zarfında buradaki çatlak iyileşiyor. Hasta enjeksiyondan 10 dakika sonra evine veya işine gidebiliyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)