Anal Fissür

Yazar Sezai LeventoğluGenel Cerrah • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:

Makat derisinde oluşan ufak yırtılmalara Anal Fissür ya da makat çatlağı adı verilir. Genellikle kendiliğinden iyileşen bu ufak yırtılmalar tekrar ettiği durumlarda derinleşebilir ve iyi bir tedavi gerekebilir. Anal Fissür (makat çatlağının) temel nedeni, makat iç kasında oluşan sertleşme ve direnç sonucunda makat derisinde oluşan yırtılmalardır.

Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?

Anal fissürlerin yaygın olarak görülen belirtileri şunlardır:

  • Dışkılama sırasında oluşan şiddetli ağrı, sonrasında görülen derin bir yanma hissi,

  • Dışkılama sonrası tuvalet kâğıdında görülen bir miktar kan anal fissürün genel belirtileri arasındadır.

Ne zaman Bir Doktora Başvurmalısınız?

Anal fissürlerin çoğu tedavi olmaksızın iyileşir, ancak altında yatan başka bir hastalık olup olmadığını araştırmak gerekebilir. Ayrıca tekrar ederek ilerlemesini ve daha da kötü bir hal almasını önlemek için doktora başvurulmalıdır. Böylece, belirtileri hafifletebilecek ve çatlakların tekrar oluşma riskini azaltabilecek önlemler ve tedaviler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Anal Fissürlere Neden olan Faktörler Nelerdir?

Anal fissürler en çok anüs veya anal kanalın cilt yüzeyinin hasar almasından kaynaklanır. Daha çok özellikle sert veya büyük dışkılama sonucunda derinin yırtılması ile oluşur.

Anal fissürlerin diğer olası nedenleri şunlardır:

  • Kalıcı olarak devam eden ishal

  • Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi enflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi hastalıklar,

  • Hamilelik ve doğum

  • Anal cinsel ilişki

  • anal kanalda enfeksiyona sebep olup hasara yol açabilen bazen, sifiliz veya herpes gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar,

  • Anal kanalınızda gerginliği artırabilecek, sıkı bir sfinkter kasına sahip olmak gibi durumlar anal fissürlere neden olabildiği gibi net bir sebep belirlenemez.

Anal Fissürler Nasıl Önlenebilir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Anal fissürler genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadan birkaç hafta içinde iyileşir. Ancak tedavi edilmeyen kronik bir kabızlıktan kaynaklanıyorsa kolayca tekrar edebilir. Kabızlıktan kaynaklanan Makat çatlaklarını önlemek için bir takım önlemler alabilirsiniz.


Kabızlığı önlemek için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Meyve ve sebze ve kepekli ekmek, makarna ve pirinç gibi lifli ürünler diyetinizde bol miktarda bulunmalıdır. Sağlılı bağırsak hareketleri için yetişkinler günde en az 18 gram lif tüketilmelidir.

  • Bol miktarda sıvı alınmalıdır.

  • Dışkılama isteğini ertelemek kabızlığa ve kabızlık durumdaki direnç ve baskı makat çatlaklarına neden olur. Bu nedenle dışkılama isteği ertelenmemelidir.

  • Düzenli egzersiz - her hafta en az 150 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Özellikle bağırsak hareketinden sonra, sıcak bir banyo ile ağrı hafifletilebilir.

Kişisel olarak alınan önlemlerin ve ilaç tedavisinin yardımcı olmadığı, anal fissürün kalıcı olduğu durumlarda cerrahi müdahale önerilebilir.

Cerrahi müdahale anal fissürlerin tedavisinde etkili ve kalıcı çözümler sunar. Fakat cerrahi müdahale bağırsak kontrolünün geçici veya kalıcı kaybı (bağırsak inkontinansı) gibi küçük riskler taşıyabilir.

Anal Fissür En Çok Kimlerde Görülür?

Anal fissürler oldukça yaygındır olarak görülür. Her 10 kişiden 1'i yaşamlarının bir döneminde anal fissür geçirebilmektedir. Kadın ve erkeklerin anal fissür görülme oranı eşittir. Ancak, 10 - 30 yaş arasındaki genç yetişkinler ve çocuklarda anal fissür görülme olasılığı daha yüksektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)