Ani Başlayan Diş Ağrısının Sebebi Nedir?

Yazar Ece Tatar SidalDiş Hekimi • 30 Nisan 2020 • Yorumlar:

Ani ve şiddetli başlayan diş ağrısının en sık görülen nedeni diş çürüğünün ilerlemesi ve mikroorganizmaların diş özüne ulaşmasıdır.

Diş özü dişin canlı kısmıdır.Çürük bu bölgeye ulaştığında yapılacak tedavi kanal tedavisidir.

Gece başlayan ağrı nasıl dindirilebilir?

Günümüzde birçok şehirde 24 saat hizmet veren diş klinikleri bulunmaktadır.Özellikle birçok özel hastahanenin diş kliniği birimlerinde nöbetçi diş hekimleri hastalara yardım edebilmektedir. Çürük nedeni ile oluşan aşırı ağrılı durumlarda nöbetçi dişhekimi en fazla 20 dakika sürecek bir müdahale ile ağrınızın kesin olarak çözülmesi sağlayacaktır.

Gece ani başlayan diş ağrısı kimi zaman ağrı kesiciler alınarak dindirilebilirken,bazı durumlarda alacağınız en etkili ilaçlar dahi ağrınızı dindiremez.Benim hekim olarak size tavsiyem birçok ağrı kesici alıp uykusuz bir gece geçirmektense,gece hizmet verebilen bir diş kliniğine gitmenizdir.

Gece vakti dişhekimine ulaşma imkanımız yoksa evde diş ağrısını dindirmek için neler yapabiliriz?

  • Öncelikle ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmelidir.Ardından da soğuk su ile ağız içerisinde gargara yapmak ağrınızı hafifletebilir.

  • Diş hekimine gitmeden önce  ağrı kesici ilaç alınabilir.Ağrının şiddetine ve ilacın çeşidine bağlı olarak alınacak ilacın sayısı arttırılabilir.Ancak bazı ağrı kesiciler  çok şiddetli mide rahatsızlıklarına sebeb olabileceği için dikkatli davranılmalıdır.Mümkünse hangi ağrı kesicinin kullanılacağı ve kaç tane alınabileceği konusunda bir hekime danışılmalıdır.En azından prospektüs okunmalıdır.

Ağrıyı dindirmek için neler kesinlikle yapılmamalıdır?

  • Diş üzerine aspirin,karanfil,tütün,kolonya,rakı gibi maddeler uygulanmamalıdır. Çünkü  bu gibi maddeler diş etinde tahrişlere neden olur. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır ayrıca diş ağrısının dinmesine asla yardımcı olmayacaktır. 

 

  • Ani başlayan diş ağrısını dindirmek amacıyla yapılan bir diğer yanlışlık da antibiyotik kullanmaktır.Antibiyotikler asla ani başlayan diş ağrısını dindiremezler.Ani başlayan diş ağrısını azaltmak için yapılması gereken ağrı kesici alıp,en kısa zamanda dişhekimine gitmektir.

 

  • Tedavi amacı ile dişhekimine gittiğinizde,hekim gerekli görürse size uygun antibiyotiği verecektir.

 

Unutmayınız ki,ani başlayan ağrının dinmesi sonucu dişhekimine gitmeyi ertelemek dişinizi kaybetmenize neden olacaktır.

 

Sağlıklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece Tatar Sidal Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)