Ankisiyete (Kaygı) Bozukluğu

Yazar Benan ŞahinbaşPsikolog • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR ?

Kişilerde sürekli ve aşırı ‘’endişe’’ halidir. Bu aşırı endişeli durum kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Hayatını devam etmesini ve kalite bir hayat sürmesini engeller. Gerçek bir neden olması gerekmez. Kişi bu olumsuz duygu ve düşüncelerini denetleyemez ve durduramaz. Halk arasında bu kişier ‘’ çok evhamlı’’ olarak nitelendirilirler.

Bu endişeli ruh hali en az 6 ay boyunca hemen hemen gün devam eder ve gün boyunca da devam eder. Görülme sıklığı % 6 civarındadır. Özellikle yaşlılıkta en sık görülen anksiyete bozukluğudur.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR ?

 

Panik – endişe ve sersemlik hali

Huzursuzluk ve gerginlik

Nefes darlığı ve ağız kuruluğu

Kötü bir şey olacak hissi

Kalp atışında aşırı hızlanma hissi

Yorgunluk

Baş ağrısı

Kas ve doku ağrıları

Terleme ve Titreme 

Tahammülsüzlük

Hazımsızlık 

Ani gelen sıcak basmaları

Fiziksel yakınmalar

Uyku ve yeme bozuklukları

Dikkat ve odaklanma sorunları

 

ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİSİ NASILDIR ?

 

Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilen bir psikiyatrik bozukluktur. Temelde 2 tür tedavi biçimi vardır. Biri ilaç tedavisi diğeri ise psikoterapi veya terapidir. Danışanın durumuna, yaşadıklarına, belirtilerinin şiddetine göre tedavi biçimi belirlenir. Bazı durumlarda ise 2 tedavi biçimi de kullanılmaktadır. 

 

  1. İLAÇ TEDAVİSİ: Tedavide anksiyolitik ( kaygı giderici ) ve antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaç türleri depresyon ve diğer anksiyete bozuklularının tedavisinde kullanılır. İlaçların ciddi yan etkileri ve bağımlılık riskleri yoktur. Kaygı giderici olarak verilen  benzodiyazepin grubu ilaçlar yeşil reçete ile satılmaktadır. Bu gruptaki ilaçlar kesinlikle bir psikiyatrist eşliğinde doktor kontrolünde kullanılmalıdır.



 PSİKOTERAPİ : Anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış tek terapi türü Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) modelidir. Terapide danışana belirli nefes ve gevşeme yöntemleri öğretilir bu sayede danışanın stresle başa çıkabilme becerileri güçlendirilmeye çalışılır. Diğer bir yandan ise; kaygıyı oluşturan duygular ve düşünceler terapi esnasında dışarı çıkartılarak bu duygu ve düşünceler üzerine çalışılır, yerlerine olumlu ve mantıklı düşünce kalıpları getirilir. Bu sayede kişi daha olumlu ve mantıklı düşünceler halinde olmaya başlar. Bu durumda kişinin duygularına yansıyarak kendini daha mutlu hissetmesini sağlar. Bu sayede kişinin yaşadığı olumsuz belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)