Anksiyete Bozukluğu Çeşitleri

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 7 Eylül 2018 • Yorumlar:

Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerde sürekli içinde bulunduğu durumla uygun olmayan derecede bir edişe durumu söz konusudur. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler her durumda başlarına en kötü sonucun geleceğini düşünürler, hayatın kontrolünün ellerinden gittiğini düşünürler, zihinlerinde felaket senaryoları çizerler ve o senaryolarda hiç iyi bir olasılık yoktur. Bu şekilde hemen her gün kaygılı yaşayan kişi gündelik işlerini yapmakta zorlanır ya da beklenilen performansı sergileyemez.

Çoğu zaman kişi bu endişelerin aşırı olduğunun farkındadır ancak durumu denetleyemez. Çoğu zaman gün boyu süren endişe, korku hali, sıkıntı hissi, huzursuzluk yaşarlar zihninde devamlı olumsuz düşünceler mevcuttur, uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorlanırlar, sık sık uyanırlar. Yaygın anksiyete bozukluğu nedensiz ağrılar, halsiz hissetme, baş-boyun-sırt ağrıları, titreme, sersemlik hissi, sıcak basmaları gibi fiziksel belirtiler eşlik edebilir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nasıl Gelişir ?

Yaygın anksiyete bozukluğu genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde başlangıç gösterir ve sinsi bir şekilde yavaşça gelişir. Kişi yetişkinlik döneminde bu durumun bir kişilik yapısı olduğunu ve normal bir durum olduğunu düşünebilir. Genellikle olumsuz düşüncelerin çoğu zaman farkına varmazlar ve genellikle sırt, boyun, baş ağrıları, sıcak basması, terleme, yorgunluk nedeniyle psikiyatri dışı doktorlara başvururlar. Yapılan incelemelerde yaşamış oldukları şikayetlerin fiziksel bir nedeni saptanmaz. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler çevreleri tarafından evhamlı olarak nitelendirilirler.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavi Edilebilir mi ?

Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır. Bu tür şikayeti olan kişilerin ilk yapması gereken bir psikiyatri uzmanı ile görüşüp tanının konulması sonrasında gereken ilaç ve/veya psikoterapi yöntemleri ile tedavinin başlatılması gerekir. Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde genelikle antidepresan ve anksiyolitik ilaçlar kullanılır. Tedavide kullanılan antidepresan ilaçların bağımlılık yapma riski yoktur.

Antidepresan ilaçların çok ciddi yan etkileri görülmez, genellikle tedavi başlangıç dönemin de birkaç gün sürebilen (her insanda yan etki görülmez) geçici hafif yan etkiler diğer tüm ilaçlar da olduğu gibi antidepresan ilaçlarla da olabilir. Antidepresanlar hakkında söylenen şehir efsanelerine inanmamak gerekir. Çünkü bu tür psikolojik hastalıklar tedavi edilmezse kişi uzun yıllar sorunlar yaşayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)