Anksiyete Bozukluğu Tedavisi

Yazar Beste Kalkan YavuzyuğrukPsikolog • 9 Eylül 2022 • Yorumlar:

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu, beyni ve vücudu etkileyen, yaygın görülen bir hastalıktır. İnsanların günlük durumlar hakkında yoğun bir korku veya endişe duyduğu bir tür kaygı bozukluğudur.

Anksiyete bozuklukları, sınavdan önce endişeli hissetmek gibi normal endişelerden farklıdır. Anksiyete bozukluğunuz olduğunda, endişeleriniz o kadar güçlüdür ki, sizi yapmak istediğiniz şeyleri yapmaktan alıkoyar, hayattan zevk almanızı zorlaştırır ve dolayısıyla hayat kalitenizi önemli ölçüde düşürür.

Anksiyete bozuklukları sosyal ortamlarda yaşamayı, işe ya da okula gitmeyi ya da ailenize bakmayı zorlaştırabilir. Ayrıca kabuslar veya uykusuzluk nedeniyle uyumayı zorlaştırabilirler.

Anksiyete Bozukluklarının Nedenleri

Anksiyete bozukluklarının sebepleri kesin olarak açıklanamamaktadır. Fakat travmatik olaylar, kötü deneyimler, çeşitli sağlık sorunları, genetik faktörler, madde bağımlılığı gibi etmenlerin kişilerde kaygı bozukluklarını tetikleyebildiği görülmektedir.

Anksiyete Bozuklukları Belirtileri

Anksiyete bozuklukları, işlevsellikte uzun süreli zorluklara neden olan bir dizi bilişsel, davranışsal ve fizyolojik semptomlarla karakterizedir. Bu semptomlar üç ana kategoride sınıflandırılabilir: Bir kişi en az bir ay boyunca aşağıdakilerden en az üç veya dördünü sergiliyorsa, bir veya daha fazla anksiyete bozukluğu tanısı konur: En yaygın belirtiler;

Bir veya daha fazla panik atak

-Gelecek kaygısı

-Huzursuzluk ve sinirlilik

-Kas gerginliği

– Konsantre olma veya net bir şekilde düşünme zorluğu

– Aşırı terleme

– Bazen bayılmaya neden olan baş dönmesi

– Kalp çarpıntısı

-İdrar zorluğu

-Sürekli kötü bir şey olacak endişesi

-Ağız kuruluğu ve nefes darlığı yaşamak

Anksiyete Türleri

Kaygı bozukluğu birden fazla şekilde görülebilmektedir. Bunlar;

Yaygın anksiyete bozukluğu

-Panik bozukluk

-Ayrılık anksiyetesi

– Spesifik fobiler

-Madde kullanımına bağlı anksiyete bozukluğu

– Agorafobi

– Travma Sonrası Stres Bozukluğu

– Sosyal Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi

Anksiyete bozukluklarının birçok farklı türü ve tedavi seçeneği vardır. Tedavi türü, bozukluğun ciddiyetine ve buna neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Anksiyete tedavileri ilaç, terapi ve kendi kendine yardım yöntemlerini içerir.

Anksiyete bozukluklarını tedavi etmenin yaygın bir yolu, psikoterapi ve ilaç kombinasyonudur. Bununla birlikte, kişinin ihtiyacına bağlı olarak kullanılabilecek başka tedavi seçenekleri de vardır. 

Düşüncelerinizle başlayarak endişenizle başa çıkmak önemlidir. Rahatsız edici duyguları görmezden gelmek veya onlardan kaçmak güvenli değildir. Bunun yerine, kendinize şu soruları sorarak onlara meydan okumanın bir yolunu bulun: Şu anda nasıl düşünüyorum? Neyi kabul etmem gerekiyor? Nelerden kaçınıyorum?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)