Anksiyete Bozukluğu

Yazar Buğra GüvenerPsikolog • 22 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Anksiyete bozukluğu, psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Toplumun %18'ini etkisi altına alan bu problem daha çok arttığında hastalık seviyesine gelebilmektedir. Son derece yorucu olan ve hayat kalitesini düşüren anksiyete bozukluğunun tedavisi mümkündür.

Anksiyete yoğun kaygı durumudur. Bu kaygı kişinin hayatını o kadar etkilemektedir ki her an yoğun kaygı hissine kapılmakta ve günlük rutin işlerinde kişiye büyük ölçüde zarar vermektedir.

Anksiyete tedavisi çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır ayrıca Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri bu konuda anksiyete semptomlarının etkisini büyük ölçüde azaltmaktadır.

Kaygı, korku, öfke bizi hayatta tutan duygulardır fakat bunun bizi hayatta tutan kısmı kadar bize gereklidir. Asıl problem bu kısımdan sonra başlıyor bizi hayatta tutan kaygıdan daha fazlası işlerimizi, ilişkilerimizi, yaşam kalitemizi belirgin ölçüde etkilemektedir ve artık birey yoğun kaygı duyduğu durumlara girememekte, bu durumlardan kaçmakta ve kaçınmaktadır. Bu durumlardan kaçınmak geçici olarak bizi başa çıkabilir hale getirmekte fakat uzun sürede var olan kaygı problemlerimizi çözmede yeterli olmayacaktır.

Yoğun kaygı sorunlarımıza aslında kendi yarattığımız düşünceler ve bilişsel çarpıtmalar büyük ölçüde destek olmaktadır Geleceğe bir felaket beklentisi içerisinde bakılır. Dert ya da sorunlar çözülmezse dünyanın sonu gelecek şekilde yaklaşılır.Tek bir olumsuz olaya dayanarak geneli etkileyecek olumsuz senaryolar yazıyorsak felaketleştirmeye meyliyiz demektir. Kaygı bozukluklarında sık rastlanabilecek bir bilişsel çarpıtmadır. Örneğin araba kullanmayı bilmeyen ve de öğrenmek istemeyen birine nedeni sorulduğunda “Çünkü direksiyon başındayken kaza yapabilirim, birini öldürebilirim, ömrümün sonuna kadar hapiste bunun vicdan azabını çekebilirim.” demesi gibi birey var ettiği bu inançlara sıkı sıkı bağlı ve buna yönelik davranışlar sergilemektedir bu düşünceyi pekiştiren davranışlar var olan kaygı yaratan duruma girmeme ile bu düşüncelerini kendi içinde kanıtlamakta ve pekiştirmektedir buna karşılık olarak alternatif düşünce alternatif davranış üretme bireyin var ettiği bu düşünce ve davranış kalıplarını kırmasında yardımcı olacak en büyük etklenlerden birisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Buğra Güvener Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)