Anne Babalar Dikkat!

İshal deyip geçmeyin.

Yaz aylarının tam ortasındayız. Bu aylarda bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıklar listesinin 1. sırasında ishallerin olduğunu biliyor musunuz ? Dünyada 5 yaşından küçük çocukların en azından 1 milyar tanesinin her yıl ishale yakalandığını ve bunlarında % 80 inin yani 4 milyarının 2 yaşından küçük çocuklar ve bebekler olduğunu biliyor musunuz? Dünyada ve ülkemizde küçük çocuklarda en fazla ölüme yol açan bulaşıcı hastalıklar listesinin 1. Sırasında zatürrenin ve 2. sırasında ishallerin olduğunu biliyor musunuz? Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon çocuğun ishal nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyor musunuz ?

6 aydan küçük olan ve anne sütüyle beslenen bebekler günde 5 – 6 defa altın sarısı renginde, hafif şekilli ve hafif kokulu kaka yaparlar. Daha büyük çocuklar günde 2 – 4 defa sarı veya kahverengi, daha belirgin kokulu, daha kıvamlı ve şekilli kaka yaparlar. Yenilen besinlere bağlı olarak dışkının renginde ve kokusunda günlük değişiklikler olabilir. Eğer bir bebeğin veya çocuğun günlük dışkı sayısında daha önceki günlere göre belirgin bir artış olduysa, dışkı çok sulu ve gazlı hale geldiyse, dışkının kokusu ağırlaştıysa , dışkı renginde belirgin değişme varsa ve dışkıda mukus veya kan varsa ishal başlamış demektir. Hastada ishale ek olarak, kusma, karın ağrısı, yüksek ateş, iştah azalması, aşırı halsizlik, ve uykuya meyil görülebilir. 

Yaz ishallerini kesinlikle hafife almamak gerekir. İshalin tehlikeli olmasının en büyük nedeni kusma ve sulu dışkıyla vücudun suyunun ve sodyum, potasyum gibi tuzlarının vücuttan atılmasıdır. Eğer zamanında ve etkili bir tedavi uygulanmazsa tuz ve su kaybına bağlı olarak çocukların durumu hızla ağırlaşabilir. Bunun sonucunda hasta hastanelik olabilir, şoka girebilir ve hatta ölebilir.

*****************************************************************************************************************************

İshalli bir çocukta aşağıdaki özelliklerden en az 1 tanesi varsa hemen bir çocuk doktoruna başvurulması gerekir:

* Bebek veya çocuk her zamankinden çok daha sık ve çok daha fazla miktarda kaka yapıyorsa,

* Hastanın emmesi veya beslenmesi belirgin derecede zayıfladıysa,

* Şiddetli ve sık kusmaları varsa,

* Koltuk altı ateşi 38,5 dereceyi geçiyorsa ve süresi 48 saati geçtiyse,

* İshal başlayalı 5 – 6 günü geçtiyse,

* Şiddetli karın ağrıları varsa,

* İdrar miktarı önceki günlere göre çok azaldıysa

* Ağladığı zaman göz yaşı akmıyorsa,

* Dili ıslak olmayıp yapışkan veya kuruysa,

* Dışkısında kan veya sümük (mukus) varsa,

 

Sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yaz geçirmeniz dileğiyle.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seydi Battal Gölgeli Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)