Anne Karnında Bebek Gelişimi Hafta Hafta Gebelik

Hafta hafta gebelik yazımızda muhteşem bir serüvene adım atmış anne ya da baba adayı olarak sizlere bu mucizeyi anlatmaktan mutluluk duyacağım. Bu serüvenimizde daha gebelik başlamadan önceki günlerden sonraki dönemi de 40. haftaya kadar hafta hafta gebelik takibi şeklinde inceleyeceğiz.

Tabi bu yazıyı gebelik istiyorsanız da bakmak isteyebilirsiniz. Gebelik istediğinize kara verdiğinizde bazı kararları, hem bebeğiniz hem de kendiniz için doğru bir şekilde atmanız gerekecek.

Anne Karnında Bebek Gelişimi İlk Hafta


Anne Karnında Bebek Gelişimi 2 Haftalık

Döllenme ve Hamilelik Başlangıcı

Bu haftanın başında yumurtlandı. Bir sperm yumurtaya nüfuz ederse, yumurtanız 12 ila 24 saat sonra döllenir – ve bu basit biyolojik oluşum, her şey yolunda giderse, yeni bir insan yaşamına yol açan bir dizi artan karmaşık süreçler başlatır. Önümüzdeki birkaç gün boyunca döllenmiş yumurta, fallop tüpünden aşağıya doğru giderken bir döllenmiş yumurtdaki bir hücre birden çok hücreye bölünmeye başlayacak, uterusunuza girecek ve uterusun kas tabakası içine girmeye başlayacak.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 3 Haftalık

Şimdi bebeğiniz rahiminizin besin yönünden zengin olan yüzey tabakasına yerleşmiş, yüzlerce hızla çoğalan hücrelerin mikroskobik boyutta bir topudur. Blastosist denilen bu top, yumurtalıklarınıza yumurta üretip salmasını bırakmalarını söyleyen hCG gebelik hormonunu üretmeye başladı.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 4 Haftalık

Hücreler topluluğu artık resmen bir embriyo, Yani bir bebek oluşumunun ilk taslağı oluştu. Şimdi son adet başlangıcından itibaren yaklaşık 4 hafta geçti.. Bu zaman zarfında gelişen beta HCg düzeyleri nedeni ile hamilelik testlerinde pozitif sonuç alabilirsiniz.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 5 Haftalık

Önemli Gelişme : Anne karnında bebek gelişimi kalp atışı başlıyor

Bebeğiniz olgunlaşmasının çok erken aşamasında olduğu için bir insandan daha çok benziyor ama hızla büyüyor. Dolaşım sistemi oluşmaya başladı ve küçük kalbi bu hafta atmaya başlayacak.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 6 Haftalık

Bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye başlıyor ve bağırsaklar ve beyin gelişmeye başlıyor. Bebeğiniz bir mercimek büyüklüğündedir.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 7 Haftalık

Bebeğiniz geçen haftadan bu yana iki katına çıktı ancak kısa sürede kaybolacak bir kuyruğu var. Gelişmekte olan kolları ve bacakları küçük eller ve daha çok şekilsiz görünen ayaklar ortaya çıkıyor.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 8 Haftalık

Bebeğiniz hareket etmeye başladı, ancak henüz hareket hissetmiyorsunuz. Sinir hücreleri gelişiyor ve ilkel nöral yollar oluşturuyor. Nefes alması için solunum sistemi gelişmeye başladı.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 9 Haftalık

Bebeğinizin temel fizyolojisi artık oluştu. Kulakları göz taslakları oluştu, ancak gelişecek çok daha fazla şey var. Embriyonik kuyruğu kayboldu. Sadece bir üzüm kadardır ancak hızlı bir şekilde kilo almaya başlamak üzeredir.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 10 Haftalık

Embriyo, gelişimin en kritik bölümünü tamamladı. Cildi hala yarı saydamdır, ancak küçük bacakları bükülebilir ve tırnaklar gibi ince ayrıntılar oluşmaya başlar.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 11 Haftalık

Bebeğiniz neredeyse bir bebeğe benzedi. Henüz herhangi bir aktivite hissetmeseniz de, diyaframı geliştikçe tekmeliyor, kendini geriyor ve hatta hıçkırıyor.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 12 Haftalık

Bu hafta bebeğinizin refleksleri devreye giriyor: Parmakları yakında açılıp kapanmaya başlayacak, parmaklar kıvrılacak ve ağzı emme hareketleri yapacaktır.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 13 haftalık

Bu ilk üç aylık dönemin son haftası. Bebeğinizin minik parmaklarında artık parmak izleri var ve damarları ve organları teninde açıkça görülüyor. Eğer bir kız çocuğunuz varsa, yumurtalıkları 2 milyondan fazla yumurta içeriyor.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 14 Haftalık

İlk üç aylık dönemden sonra, düşük yapma olasılığı çok daha düşüktür. Birçok anne adayı için sabah bulantısı ve yorgunluk gibi erken hamilelik belirtileri kayboldu. Şimdi daha enerjik hissediyorsanız ve egzersiz yapmadıysanız, düzenli bir hamilelik sporu rutini başlatmak için iyi bir zaman.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 15 Haftalık

Bebeğinizin göz kapakları hala kaynaşmış durumda, ancak ışığı hissedebiliyor. Bu hafta yapılan ultrason bebeğinizin cinsiyetini ortaya çıkarabilir. Bebeğiniz bir elma büyüklüğünde.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 16 Haftalık

Saçlar henüz görünmese de, bebeğinizin saç derisinde şekillenme başladı. Bacakları daha gelişmiştir – bebeğinizin tekmelemesini hissetme olasılığınızı var ! Başı daha dik ve kulakları son pozisyonlarına yakın. Yaklaşık bir avokado büyüklüğünde.

Anne Karnında Bebek Gelişimi 17 Haftalık

Bebeğiniz eklemlerini hareket ettirebilir ve iskeleti – eski yumuşak kıkırdakdan biraz daha kemiğe doğru sertleşiyor. Göbek kordonu daha güçlü ve kalınlaşıyor.
 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 18 Haftalık

Bebeğiniz kollarını ve bacaklarını esnetiyor ve bu hareketleri hissedebilirsiniz. İçten, sinirlerinin etrafında koruyucu bir miyelin kaplaması oluşur. Buda hareket kabiliyetinin artmasına neden oluyor.
 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 19 Haftalık

Bebeğinizin duyuları – koku, görme, dokunma, tat ve işitme – gelişmekte olup, sesinizi duyabilir. İsterseniz onunla konuşun, şarkı söyleyin ya da sesli okuyun. Bu onun sizinle aranızda daha iyi bir psikolojik gelişim sağlamasına yardımcı olur.
 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 20 Haftalık

Bebeğiniz şimdi yutabilir ve sindirim sistemi doğum sırasında bezine veya rahminde ilk kakasına geçireceği mekonyum üretimine başladı. Bebeğiniz bir muz büyüklüğünde.
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 21 Haftalık

Bebeğinizin hareketleri rahminizin duvarlarına yaslanmaya başladı. Onun aktivitesini daha iyi tanıdıkça kalıpları fark etmeye başlayabilirsiniz. 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 22 Haftalık

Bebeğiniz şimdi neredeyse minyatür bir yenidoğan gibi görünüyor. Dudaklar ve kaşlar gibi özellikler daha belirgindir, ancak gözlerini renklendirecek pigment henüz mevcut değildir. 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 23 Haftalık

Bebeğinizin kulakları sesleri daha iyi duyuyor. Doğumdan sonra, şu anda içeride duyduğu rahim dışındaki bazı sesleri tanıyabilir. Onunla güzel konuşmalar yapma zamanı! 
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 24 Haftalık

Bebeğiniz oldukça uzun ve yağsız bir şekilde, ancak daha tombul zamanlar geliyor. Cildi hala ince ve yarı saydamdır, ancak bu kısa sürede değişmeye başlayacaktır. 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 25 Haftalık

Bebeğinizin buruşuk olan cildi, cilt altı yağı oluşmaya başlıyor ve onu daha güzl bir yenidoğan gibi gösteriyor. Saçları gelmeye başlıyor . 
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 26 Haftalık

Bebeğiniz şimdi akciğerlerini geliştirmeye yardımcı olan amniyon sıvısını soluyor ve soluyor. Bu nefes hareketleri doğumda ilk havanın soluğu için iyi bir uygulamadır. Bebek akciğerleri gelişimi devam ediyor. 
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 27 Haftalık

Bu ikinci üç aylık dönemin son haftası. Bebeğiniz şimdi düzenli bir uyku uyanıklık programa uyuyor ve uyanıyor ve beyni çok aktif. Akciğerleri tam olarak oluşmamış, ancak tıbbi yardım ile rahim dışında işlev görebilirler. 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 28 Haftalık

Bebeğinizin görme yeteneği, dışardan içeriye ışık filtrelemesini hissetmesini sağlayabilir. Göz kırpmaları başladı ve kirpikleri büyüyor. 
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 29 Haftalık

Bebeğinizin kasları ve akciğerleri dış dünyada çalışmaya hazırlanmakla meşgul ve başı gelişmekte olan beynine yer açmak için büyüyor. 
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 30 Haftalık

Bebeğiniz bir miktar amniyotik sıvıyla çevrilidir, ancak büyüme hızlandı.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 31 Haftalık

Bebeğiniz şimdi başını bir yandan diğerine çevirebilir. Koruyucu bir yağ tabakası derisinin altında birikir, kollarını ve bacaklarını doldurur. 
 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 32 Haftalık

Muhtemelen hafta hafta hafta kilo almaya devam ediyorsun. Bunların yarısı doğruca bebeğinize gider; bu, sonraki yedi hafta içinde rahim dışındaki yaşam için hazırlık aşamasında olan bebeğim doğum ağırlığının üçte biri ile yarısını kazanacaktır. 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 33 Haftalık

Bebeğinizin kafatasındaki kemikler henüz kaynaşmamış. Bu, kafasının doğum kanalından sıktıkça kaymalarını sağlar. Bu şekilde olan kafatası bazen doğumda yamuk bir şekilde çıkabilir. Sonradan düzelecek.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 34 Haftalık

Bebeğinizin merkezi sinir sistemi, akciğerleri gibi olgunlaşıyor. Başka hiçbir sağlık problemi olmayan 34 ila 37 hafta arasında doğan bebekler genellikle erken doğsalar bile sorun yaşamazlar. 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 35 Haftalık

Bebek rahminin içine giriyor! Bebeğinizin böbrekleri tamamen gelişmiştir ve karaciğeri bazı atık ürünleri işleyebilir.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 36 Haftalık

Bebeğiniz günde yaklaşık 30 gr kazanıyor. Ayrıca, şimdiye dek cildini koruyan mumlu bir madde olan vernix casosa ile birlikte vücudunu kaplayordu artık doğuma kadar çoğunu kaybediyor. 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 37 Haftalık

Son randevunuz çok yakın, ancak bebeğiniz yenidoğan gibi gözükse de, dış dünyaya pek hazır değil. Önümüzdeki iki hafta boyunca akciğerleri ve beyni tamamen olgunlaşacak. 


Anne Karnında Bebek Gelişimi 38 Haftalık

Bebeğinizin göz rengini merak ediyor musunuz? Gözleri tamamen pigmentli değildir, bu yüzden mavi gözlerle doğarsa bile, yaklaşık bir yaşına gelene kadar daha koyu bir renge dönüşebilirler. 

Anne Karnında Bebek Gelişimi 39 Haftalık

Tam dönem dönüş

39. haftada bebeğiniz artık miad kabul edilir. Uterusunuz gergin bir şekilde doğuma hazırdır. 
Bebeğinizin fiziksel gelişimi tamamlandı, ancak dış dünyadaki vücut ısısını düzenlemesine yardım etmesi için ihtiyaç duyacağı yağı almakla meşgul.


Anne Karnında Bebek Gelişimi 40 Haftalık

Son ödeme tarihini geçmişseniz, özellikle son adet tarhihinize göre hesapladıysanız, düşündüğünüz kadar geç olmayabilir. Bazen kadınlar beklenenden daha sonra yumurtlarlar.

Ancak, son tarihe kadar kendi başına çalışmaya başlamazsanız, sağlık hizmeti sağlayıcınız, hamileliğinize güvenle devam edebilmeniz için muhtemelen testler yapar (sonogram ve stressiz bir test gibi).

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yaşar Hüseyin Onganlar Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)