Annelik Zor Mu?

Yazar Duygu Ertan • 13 Nisan 2023 • Yorumlar:

Anne olmak hep zor muydu yoksa bu zamanlarda mı çok zorlaştı acaba? İnsanın yeni bir role bürünmesi açısından belki de zamanların tümünde bir nebze zordu. Ancak günümüzde doğru ebeveynlik, doğru annelik üzerine oldukça yazı,içerik ve bilgi mevcut. Bu durum çoğu zaman bir avantaj gibi gözükse de birçok dezavantajı da beraberinde getiriyor.

Ülkemizde “uzman” ünvanını almak çok kolay. O nedenle “uzmanlara göre” başlayan cümleler birçok annede kafa karışıklığına sebep oluyor. Çünkü hiçbir uzmanın dediği ötekini tutmuyor. Bu sebeple kendilerine dayatılan çok bilgi sebebiyle anneler genellikle iki uca yöneliyor: ya çok kaygılı bir hale geliyorlar ya da tamamen umursamaz. Kaygılı olan türde sürekli “yanlış mı yaptım, şimdi çocuğumda travma mı yarattım, ya ona bir zarar verirsem” gibi düşünceler zihne üşüşüyor. Diğer tarafta umursamaz olan türde de “eskiden uzman mı vardı, psikoloji de neymiş, biz nasıl büyüdüysek onlar da öyle büyür” diye bir kendini savunma ve kendini bilgiye kapatma hali mevcut. Oysa ikisinin arasında bir yerde olmak, hem eski bilgi ve deneyimleri gözden geçirmek hem de yeni bilgileri onlarla harmanlamak mümkün.

Bunun için yapılacak en önemli şey seçim yapabilme becerisini geliştirmek olabilir. Hangi uzmanın önerilerini dikkate alacağını seçmek, o uzmanın önerileri arasından seçim yapabilmek, o önerileri uygulayıp sonuç alamadıklarını elemeyi ve yerine yeni bir bilgi edinebilmeyi seçmek gibi. Çünkü her çocuğa her anneye uyan tek bir doğru yok. Öyle olsa işimiz çok kolay olurdu. Önerilen her bilgi anneye ve çocuğa göre uyarlanabilir, esneyebilir veya vazgeçilebilir şeyler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)