Anoreksiya Nevroza

Yeme bozukluğu yaşayan kişiler ne kadar zayıf olurlarsa olsunlar kendilerini her zaman şişman veya fazla kilolu olarak tanımlarlar. Sürekli olarak daha zayıf ve kendi kriterlerine göre daha güzel olma kaygısı vardır. Çoğunlukla mükemmeliyetçi bir yapıya sahip oldukları görülmektedir.  
Yaşadıkları problemlerle yüzleşmek ve onlara çözüm üretmek konusunda sıkıntı yaşar, genellikle kısa vadeli çözümlerin peşinden giderler. Bu durum da esasında hiç bir zaman tam anlamıyla tatmin olamamalarına neden olur.  Yeme bozukluğu yaşayan kişiler, yaşamlarını kontrol edemediklerini hissederler ve en azından kendi beden kontrollerini sağlamayı başarı olarak algılarlar.

DSM-IV'a göre 2 tip yeme bozukluğu vardır;
- Anoreksiya Nervoza
- Blumia Nervoza

Anoreksiya Nervoza, aşırı kilo kaybı ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Daha çok yüksek sosyal sınıftan kişilerde, özellikle ergenlik çağında görülür.%90-%95 gibi yüksek oranlarda kadınlarda ve genç kızlarda ortaya çıkar. 
Kişide depresyon ile birlikte görülme ihtimali yüksektir . 
Yetersiz beslenme sebebi ile bir çok fiziksel rahatsızlığı da yaşıyor olurlar. Bu rahatsızlıklar ölümcül seviyelere ulaşabilmektedir. 
Zaman zaman yedikleri yemeklerden pişmanlık duyarlar ve çeşitli yöntemler ile aldıkları besini çıkarmaya çalışırlar (kendini kusturma, idrar söktürücüler ve laksatif ilaçlar)
Anoreksiya Nervoza DSM kriterlerine göre şu şekilde tanımlanmıştır;
Bulunduğu yaş grubu ve boy uzunluğu açısından normal kabul edilen en az kilo ya da bu ağırlığın üzerindeki bir kiloyu kendisi için uygun bulmayıp, kabul etmeme.
Yaş ve boy göz önüne alındığında beklenenden daha düşük bir kilosu olmasına rağmen kilo almak veya şişmanlamaktan aşırı derecede korkma.
Kişinin kilosu ya da vücut şeklini algılayışında bozukluk. 
Bayanlarda birbirini izlemesi gereken en az 3 adet döneminin olmaması

Kişinin duygularını rahat bir biçimde ifade etmesine olanak sağlayan terapi yöntemleri bu süreçte çok fayda sağlamaktadır. Yeme ve vücut yapısı ile alakalı düşünce biçimini değiştirmek, özgüveni arttırıcı çalışmalarda bulunmak kişilerin yeme alışkanlıklarında radikal değişikliklere olanak sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)