Anti Aging Kremler Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Yazar Oya Yeşim Hacımustafaoğlu UtkanDermatolog • 5 Aralık 2019 • Yorumlar:

Kadın ve erkekler her yaşta canlı, parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmanın hayalini kuruyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda cilt; kuruyor, kırışıyor, sarkıyor ve lekeleniyor. Tüm bunların önüne geçmek için anti aging etkili kremlere başvuruluyor. Ancak birçok kişi bu ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Anti aging ürünler çoğu zaman kulaktan dolma bilgilerle ya da tanıdık tavsiyesiyle kullanılıyor. Bu durum, ürünlerden zarar görmeye varan sonuçlara yol açabiliyor.

Sağlıklı cildin 3 anahtarı: Temizleme, nemlendirme, güneşten koruma

 

Sadece yaş almak değil stres, yanlış beslenme, çevresel ve genetik faktörler de cilt üzerinde birçok olumsuz etki göstermektedir. Bu etkilerden korunmanın öncelikle 3 temel yolu bulunmaktadır. 

  • Temizleme 

  • Nemlendirme 

  • Güneşten koruma 

Bu 3 adım her yaş, cinsiyet ve cilt tipinden kişinin küçük yaşlardan itibaren alışkanlık haline getirmesi gereken adımlardır. Gün içinde hem çevresel faktörlerin etkisiyle cildimiz kirlenmekte,  hem de ciltte yağlanma ve makyaja bağlı oluşan tabaka, gözenekleri tıkayarak cildin oksijen almasını engellemektedir. Cildin kirli kalması sadece yaşlanmayı hızlandırmakla kalmaz, cilt üzerindeki koruyucu tabakanın incelmesine ve cildin hassaslaşarak daha çabuk yağlanma ve akne oluşmasına yol açmaktadır. Tüm bunları engellemek için cilt bakımının öncelikli adımı doğru temizlemedir. İkinci önemli adım nemlendirmedir. Çünkü kuruyan cilt pürüzlü bir görünüm alır  ve matlaşır. Cilt ne kadar iyi nemlendirilirse esnekliğini ve nemini o kadar iyi korur. Kuru ciltlerin avantajları da dezavantajları da vardır. Örneğin kuru cilt akne yapmaz ancak çabuk kırışır. Yağlı cilt ise akne yapar ancak çabuk kırışmaz. Bu nedenle özellikle kuru ciltler için nemlendirme önemlidir. Üçüncü önemli adım ise güneşten korumadır. Güneş ışınları ciltte hem renk bozuklukları oluşturur hem de yaşlanmayı hızlandırır. Özellikle yaz aylarında güneş koruyucu kullanılması gerekmektedir. Güneş koruyucular aynı zaman anti aging etkileri ile de ön plana çıkmaktadır. 

 

Yaşlanma karşıtı ürünlere başlamak için en doğru yaş 35 

 

Öncelikle bilinmesi gereken bu ürünlerin çok derin kırışıklıkları açmadığıdır. Bunun yanında etkilerinin uzun vadede görüleceği de bilinmelidir. Örneğin 1-2 aylık bir kullanımda ciltte sadece hafif bir aydınlanma ve parlama görülür. Ancak 6 aylık kullanım sonrası hafif kırışıklıkların belirginliği azalmaya başlar. Güneşe bağlı oluşan lekelerde azalma hatta kaybolma görülür. Daha esnek, yenilenmiş bir cilt oluşur. Anti aging ürünlerin kullanımına 35 yaş sonrası başlamak uygundur. Anti aging kremlerden en sık kullanılanlar; nemlendiriciler, retinoidler, eksfoliye edici ajanlar adı verilen hafif soyucular, antioksidanlar ve vitaminler, hücre yenileyici protein ve peptitler, pigment gidericiler ve güneş koruyuculardır. 

 

Nemlendiriciler en önemli anti aging ürünler arasında

 

Nemlendiriciler en sık kullanılan anti aging ajanlardan biridir. Ancak sadece anti aging amaçlı değil tüm cilt tiplerine ve tüm yaş gruplarına tavsiye edilmektedir. Nemlendiriciler 3’e ayrılır. Örtücü olarak kullanılanlara okluziv adı verilmektedir. Cildin üstünde bir tabaka oluşmasını sağlamakta ve deriden dışarıya nem kaybını engelleyerek deride nem tutulmasını sağlamaktadır. En önemlileri vazelin ve yağlı nemlendiricilerdir. Bu ürünler okluziv etki göstermektedir. Humektan adı verilen nemlendiriciler direk atmosferden ve derinin daha alt tabakalarından su çekerek etki ederler. İçeriğinde gliserin ve üre bulunmaktadır. Doğal kaynaklı bal da çok iyi bir humektandır ve nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Emolyent adı verilen nemlendiriciler ise direk yumuşatıcı etki göstermektedir. Lanolinli kremler bu grupta yer almaktadır. 

 

Anti agingli ürünlerde sık kullanılan yardımcı ürünlerden bir diğeri retinoidler. Retinoidler genelde A vitamini türevleri olarak geçmektedir. Birçok işlevde görev yapabilirler. Ciltte hücrelerin artmasını ve yenilenmesini sağlarlar. Vücudun en önemli yapısal proteinlerinden biri olan kolajenin sentezlenmesini hızlandırırlar. Renk farklılıklarını önlerler. Kızarıklıkları baskılar, bu nedenle leke tedavilerinde çok sık kullanılırlar. Kanser öncüsü lezyonları önler, yaraların iyileşmesini hızlandırırlar. Ancak bu ürünlerde önemli olan konsantrasyon miktarlarıdır. Yüksek konsantrasyonda kullanıldığında kızarıklık, yanma, tahrişe yol açarlar. Yani etkilerinden faydalanmak yerine direk yan etkileri görülür. Retinoidler gece kullanımına uygundur. Güneşle etkileşebileceği için gündüz  mutlaka güneş koruyucu ile desteklenmiş olmalıdır. Ayrıca yan etkilerini görmemek için düşük konsantrasyonlarda başlanması gerekmektedir. Cilt alıştıkça miktarı artırabilir.

 

Gece kullanım ürünleri ile güneşe çıkmak etkileşime sebep olabilir

 

Eksfoliye edici ajanlar yani soyucu ajanlar adı verilen ürünler en sık alfa hidroksi asitli ve beta hidroksi asitli kremlerdir. Alfa hidroksi asitler meyve asitleri olarak geçmektedir. En sık kullanılanı glikolik asittir. Normal kimyasal peeling olarak kış aylarında kullanılmaktadır. Düşük konsantrasyonlarda krem formları da vardır. Cildin üst tabakasındaki hücrelerin birbirine yapışmasını engelleyerek ölü hücrelerin dökülmesini, alttan daha canlı hücrelerin çıkmasını sağlamaktadır. Cildi daha esnek ve daha parlak göstermektedir. Beta hidroksi asitler ise antienflamatuar yani kızarıklık baskılayıcı etki göstermektedir. Bu nedenle özellikle rozasea hastalarında ve akne hastalarında kullanıma uygundur. 

 

Cildinizi vitaminlerle koruyun 

 

Diğer anti agingli ajanlardan antioksidan ve vitaminler cilt için önemli bir yer tutmaktadır. Cildin iç ve dış etkenler nedeniyle maruz kaldığı stres ve yaşlanmanın hızlanması antioksidanlar ve vitaminler sayesinde engellenebilmektedir. En etkili antioksidan vitaminler A, C ve E vitaminleri ile Koenzim Q10’dur. C vitamini anti agingli ürünlerde en sık kullanılan ajanlardan biridir. Güneşin zararlı etkilerinden korur, yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonları önler, ciltte lekelenmeyi engeller, yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Ancak C vitamininden cildin faydalanabilmesi için yine konsantrasyon miktarı önemlidir. E vitamini kuvvetli bir antioksidan, fotokoruyucu, nemlendirici ve anti aging etkilidir. Bunlara ek olarak protein ve peptit içeren cilt bakım ürünleri de hücre yenileyici ve onarıcıdır. Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Ancak emilimleri önemlidir. Emilebilmesi için düşük moleküllü olmaları gerekmektedir.

Tüm bu yardımcı ürünlerin kullanımı kişinin özelliklerine, cilt yapısına, cilt sorununun çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yaşlanma karşıtı ürünlere başlamak için en doğru yol bir dermatoloji uzmanına başvurarak kişinin kendine en uygun, olumsuz sonuçlara yol açmayacak ürünleri seçmesidir. 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)