Antiaging Etkisiyle Yaşlanmanızı Geciktirecek 8 Mucizevi Besin

Yazar Eda Hatice BolatDiyetisyen • 19 Ocak 2018 • Yorumlar:

Avokado

E vitamininden zengin olması sebebiyle güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde serbest radikalleri vücudumuzdan uzaklaştırarak cildin korunmasını ve yenilenmesini sağlar. Ciltte yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

Tüketilmesi gereken miktar: Günde ½ avokado tüketebilirsiniz. (1 meyve yerine )

  • Yaban mersini

Yaban mersini C ve E vitaminlerinden zengin antioksidan içeriği çok yüksek bir meyvedir. Vücudumuzdaki serbest radikallere karşı savaş açarak taze bir cilt sağlamaktadır. Ayrıca potasyum, demir, folik asit ve lif açısından zengin bir kaynaktır

Tüketilmesi gereken miktar: Günde 2 yemek kaşığı kadar yaban mersinini 1 meyve hakkınız olarak tüketebilirsiniz

  • Lahana, Karnabahar, Brokoli, Kırmızı turp, Su Teresi, Maydanoz

Vücuttan toksin atılmasına yardım ederler. Bu sayede taze ve genç bir cilt görünümü kazandırırlar. Ayrıca kanser hücrelerine karşı koruyucu etkileri vardır.

Tüketilmesi gereken miktar: Günlük 8 yemek kaşığı kadar haşlanmış olarak ya da sebze yemeği şeklinde tüketebilirsiniz.

  • Sarımsak

Güçlü antioksidan özelliğiyle vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırır. Cildin yenilenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kanser hücrelerine karşı koruyucu (özellikle mide ve prostat kanserlerine karşı koruyucu), kalp damar hastalıklarını önleyici, kötü kolesterol seviyelerini düşürücü etkileri de vardır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kan akışını düzenler.

Tüketilmesi gereken miktar: Her yemeklerinizin içerisine tat ve aroma katmak amacıyla kullanabilirsiniz.

  • Zencefil

Batılı ülkelerde gıda olarak kullanılmasının yanı sıra ilaç olarak da kullanılıştır. Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra, sindirim ve dolaşım sisteminin düzenlemesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini geliştirerek vücut direncini arttırır. Yapılan çalışmalara göre kanser hücrelerini önleyici etkileri bulunmaktadır. Romatizmal ağrıların hafifletilmesinde önemli etkisi bulunmaktadır.

Tüketilmesi gereken miktar: Sıcak su ile demleyerek günde 1-2 bardak şeklinde tüketebilirsiniz.

  • Sert Kabuklu Yemişler (ceviz, fındık, badem, Antep fıstığı, yer fıstığı)

Bitkisel proteinler, fitokimyasallar, antioksidan vitaminlerden zengin olması cilt yapısını yenilemesi ve tazeliğini sağlamasının yanı sıra; sindirim sistemini düzenlemek, bağışıklık sisteminin gelişimine katkı sağlamak ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmek gibi önemli etkileri bulunmaktadır. Ayrıca yine cilt yapısını yenileyen mineralleri de içinde barındırır. Özellikle selenyum, magnezyum, potasyum sayılabilir.

Tüketilmesi gereken miktar:

Ceviz: 1 avuç (2-3 adet kabuklu ceviz)

Fındık: 7-8 adet (özellikle çiğ tercih etmemiz daha az kalori almamızı sağlayacaktır.)

Fıstık: 7-8 adet

Badem: 7-8 adet (özellikle çiğ tercih etmemiz daha az kalori almamızı sağlayacaktır.)

  • Soya Fasülyesi

‘’Genistein ve daidzein’’ bileşenlerini içerisinde barındırmasından dolayı güçlü bir antioksidan özelliği taşımaktadır. Son yıllarda kansere karşı koruyucu etkisinden bahsedilmektedir. Yine menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyelerinin aşırı düşmesini engelleyerek kanser hücreleri(özellikle meme) oluşumunu engellemektedir. Alzheimer, osteoporoz ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

  • SU

Su, vücudumuzdaki toksinleri uzaklaştırarak cildin yenilenmesini ve güzelleşmesine sağlamakta en önemli etkendir. Yine organlarımızın işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilimesi için günlük uygun miktarlarda su tüketimi gereklidir.

Tüketilmesi gereken miktar: Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa

Erkekler için: günde yaklaşık 3 litre (13 su bardağı kadar)

Kadınlar için: günde 2.2 litre (yaklaşık 9 su bardağı )

Dikkat: Bazı hastalıklarda sıvı kısıtlaması gerekebilir. Örneğin: Böbrek hastalıkları, Kalp yetmezliği ve solunum problemleri gibi. Bu tür hastalığı olan bireyler için farklı miktarlar uygulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)