Aquaterapi Nedir?
Aquaterapi, suyun fizyolojik ve terapötik özelliklerinden faydalanarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu terapi türü, derinliği ve sıcaklığı - nötral ısı -( 32-34 derece) ayarlanmış özel terapötik havuzlarında gerçekleştirilir. Aquaterapi, kas ve eklem ağrılarını hafifletmek, dolaşım sistemini desteklemek ve genel iyilik halini artırmak amacıyla kullanılır.
1. Kas ve Eklemleri Destekleme
Suyun kaldırma kuvveti, vücut üzerindeki ağırlığı azaltarak kas ve eklemler üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu, özellikle artrit, bel ağrısı ve diğer eklem sorunları yaşayan hastalar için büyük bir avantajdır. Aquaterapi, suyun kaldırma kuvveti sayesinde ağrıyı azaltır ve hareketleri daha rahat ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlar
2. Dolaşım Sistemi Üzerindeki Pozitif Etkiler
Nötral ısıda su, vücut üzerinde hidrostatik basınç uygular. Böylelikle su içinde yapılan egzersizler, kan akımını artırır ve oksijen ile besin maddelerinin dokulara daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağlar.
3. Denge ve Koordinasyon Üzerine Etkisi
Aquaterapi, denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmek için etkilidir. Su, düşme ve yaralanma riskini azaltırken hastaların denge ve koordinasyonlarını artırmalarına yardımcı olur.
4**.** Ağrı Yönetimi
Aquaterapi, kas spazmlarını azaltır ve ağrıyı hafifletir. Suyun nötral ısısı ve dereceli basıncın yaptıığı masaj etkisi, kasları gevşeterek dolaşımı artırır ve stresi azaltır.
5. Stres ve Kaygı Yönetimi
Aquaterapi, suyun rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygıyı azaltabilir. Suya girildiğinde, suyun sıcaklığı ve hareketi vücudu ve zihni sakinleştirir. Bu da fizyoterapi sürecinde genel bir rahatlama, dinginlik hali ve gevşeme sağlayabilir.
Kimler Aquaterapiden Yararlanabilir?
Serebral Palsi