Aralıklı Oruç Kilo Vermenize Nasıl Yardımcı Olabilir?

Yazar Şeyma YalçınDiyetisyen • 16 Eylül 2020 • Yorumlar:

Bu, düzenli yapılan kısa süreli oruç şeklidir.

Aralıklı oruç tutmak, insanların daha az kalori tüketmesine yardımcı olur ve ayrıca kilo kontrolü ile ilgili bazı hormonları optimize etmeye yardımcı olur.

Aralıklı oruç yöntemleri:

16/8 Yöntemi: Her gün kahvaltıyı atlayın ve öğlen 12'den akşam 8'e gibi 8 saatlik beslenme aralığında yemek yiyin.(16 saat açlık – 8 saat öğün yeme şeklindedir)

Ye-Dur-Ye: Her hafta bir veya iki 24 saatlik oruç yapın, örneğin bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemeyin.

5: 2 Diyeti: Haftanın iki günü sadece 500-600 kalori tüketin, diğer 5 gün ise normal şekilde yiyin.

Oruçsuz dönemlerde çok daha fazla yemek yiyerek telafi etmediğiniz sürece, bu yöntemler kalori alımının azalmasına yol açacak ve kilo ve göbek bölgesindeki yağınızı kaybetmenize yardımcı olacaktır.

Aralıklı Oruç Tutmak Hormonlarınızı Nasıl Etkiler?

Vücut yağı, vücudun enerji (kalori) depolama yöntemidir. Hiçbir şey yemediğimizde vücut, depolanan enerjiyi daha erişilebilir hale getirmek için birkaç şeyi değiştirir.

Bu, sinir sistemi aktivitesindeki değişikliklerin yanı sıra birkaç önemli hormondaki büyük bir değişiklikle ilgilidir.

Metabolizmanızda değişenler:

İnsülin: Yemek yediğimizde insülin artar. Açlıkta, insülin önemli ölçüde azalır. Daha düşük insülin seviyeleri yağ yakımını kolaylaştırır.

 Büyüme hormonu : Büyüme hormonu seviyeleri hızlı bir şekilde fırlayabilir ve 5 katına kadar artabilir Büyüme hormonu, diğer şeylerin yanı sıra yağ kaybına ve kas kazanımına yardımcı olabilecek bir hormondur .

Norepinefrin (noradrenalin): Sinir sistemi yağ hücrelerine norepinefrin göndererek vücut yağını enerji için yakılabilen serbest yağ asitlerine dönüştürür.

Günde 5-6 öğün yemek yemesine inanmanıza rağmen, kısa süreli oruç aslında yağ yakımını artırabilir.

BAKINIZ:

İki çalışma, yaklaşık 48 saat oruç tutmanın metabolizmayı% 3,6-14 oranında artırdığını bulmuştur. Haftada 2 gün dini oruç tutmakta metabolizmayı hızlandırır. Vücudunuzu resetler. İftarı ihtiyacınıza göre yeterli bir şekilde yaparsanız yararını hemen görürsünüz. 

 

SONUÇ OLARAK:

Kısa süreli oruç, vücutta yağ yakmayı kolaylaştıran çeşitli değişikliklere yol açar. Bu, azaltılmış insülin, artan büyüme hormonu, gelişmiş epinefrin sinyali ve metabolizmada küçük bir artışı içerir.

 

Aralıklı Oruç Kalori Azaltmanıza ve Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Aralıklı oruç tutmanın kilo vermek için işe yaramasının ana nedeni, daha az kalori almanıza yardımcı olmasıdır .

Farklı protokollerin tümü, oruç dönemlerinde öğün atlamayı içerir. Yemek yeme dönemlerinde çok daha fazla yemek yiyerek telafi etmezseniz, daha az kalori alacaksınız.

Yakın tarihli bir 2014 inceleme çalışmasına göre, aralıklı oruç tutmak önemli kilo kaybına neden olabilir. Bu incelemede, aralıklı oruç tutmanın 3-24 haftalık bir süre içinde vücut ağırlığını% 3-8 azalttığı bulunmuştur ( 2 ).

İnsanlar ayrıca bel çevresinin% 4-7'sini kaybetti, bu da göbek yağını kaybettiklerini gösteriyor .

Bu sonuçlar çok etkileyicidir ve aralıklı oruç tutmanın kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

 

Tüm söylenenler, aralıklı oruç tutmanın faydaları sadece kilo vermenin ötesine geçiyor. Ayrıca metabolik sağlık için sayısız faydaya sahiptir ve hatta kronik hastalıkları önlemeye ve yaşam süresini uzatmaya yardımcı olabilir.

SONUÇ OLARAK:

Aralıklı oruç, bilinçli olarak daha az yemeye çalışmadan kalorileri kısıtlamanın uygun bir yoludur. Birçok çalışma, kilo vermenize ve göbek yağınızı kaybetmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)