Arınmanın Anahtarı: Doğal Beslenme

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

Detoks programında bir diğer önemli madde ise doğal besinlerle beslenmeden geçer. Doğal beslenme dediğimizde aklımıza gelen sebze-meyveler kilit rol oynar. Bu meyve sebzelerin pazarlardan, organik mağazalardan veya alışveriş merkezlerinden alınması tartışmalarından çok daha önemli olan konu doğal olduğundan zirai ilaçlarla en az temasta bulunanlar olduğundan emin olmaktır. Eğer imkânlarımız el veriyorsa kendi yetiştirdiğimiz meyve sebzeleri kullanmak tabi ki en sağlıklı olanıdır. Ayrıca bu doğal besinleri pişirme yöntemleri de oldukça önemlidir. Tam formunda taze taze aldığınızın kabakları önceden doğrar bekletir sonrada kızartırsanız, arınmayı beklemeyin. Uygun yöntemlerle hazırlanıp pişirilmesinde aşçılığınızı konuşturun. Doğal ve sağlıklı beslenmede sebze ve meyvelerin rolleri tartışmasız en üst düzeydedir; fakat arınma dönemlerinde bazılarının önemi çok daha fazla artar.

Domates: Beta karoten ve çinkodan zengin olan bu sebze kanserden koruyucu, yaşlanmayı geciktirir, bağışıklık sisteminize güç verir.

Enginar: Kan şekeri ve kolesterolü üzerinde olumlu etkileri olmasının yanı sıra tam bir karaciğer dostudur.

Kereviz: Kan şekerini ve yüksek tansiyonu dengelemede yardımcı olan bu sebze sindirim sistemini rahatlatma özelliği ile detoks programlarında kendini gösterir. 

Salatalık: Detoks programlarında en önemli etkiyi diüretik (ödem atıcı) olarak gösterir. 

Sarımsak-Soğan: Detoksifikasyon (arınma) enzimlerinin aktivitelerini artırır, bağışıklığı güçlendirir.

Zencefil: Sindirim sistemini rahatlatır.

Maydanoz: Böbrek temizleyici özelliğinin yanı sıra içerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde detoks programlarında zindelik verir. 

Lahana: Kalp ve karaciğer koruyucudur.

Karahindiba: Karaciğer dostudur.Reaktif oksijen türleri tarafından oluşturulan oksidatif hasara karşı önemli bir defans oluşturmaktadır.

Kayısı-Kırmızı erik: Posa ve potasyum yönünden zengin olan bu sebzeler bağırsak hareketlerini artırarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 

Kivi-Vişne: Potasyum ve C vitamininden zengindir. Özellikle vişnenin diüretik etkisi yüksektir.

Kiraz: Ödem atmadaki etkisiyle ünlü detoks meyvesidir. 

Böğütlen: Başta folik asit olmak üzere birçok vitamin ve mineral yönünden zengin olan bu meyve bağışıklık sistemini güçlendirir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)