Aşırı Terleme Tedavisi

Terleme nedir?

Terleme, derimizde bulunana ter bezlerinin sıcak veya duygusal stres gibi çeşitli nedenlerle yaptığı salgıdır. Derimizde ekrin ve apokrin olmak üzere iki tip ter bezi vardır. Ekrin ter bezleri en çok el, ayak ve alın bölgesinde yoğunlaşmakla beraber tüm vucudumuzda bulunurken, apokrin glandlar daha çok koltukaltında yer almaktadır. Ekrin ter bezleri ısının artması durumunda tuzlu su kıvamında salgı yaparak vücut ısını dengelemeye yararken, apokrin glandlar ise daha çok duygusal stres anında ter ile beraber süt kıvamında salgı yaparlar. Terleme fizyolojik bir olaydır. Ancak terlemenin aşırı olmasına hiperhidrosiz adı verilmektedir. Hiperhidrosiz, hipertroidi gibi çeşitli hastalıkların bulgusu olabileceği gibi bir hastalıktan bağımsız olarak normal kişilerde de görülebilir. Bununla birlikte aşırı terleme ve ter kokusu kişinin iş ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyerek hem hayat konforunu bozabilir hem de psikolojik sorunlara yol açabilir.

Ter kokusu nedir? Ter kokusu neden oluşur? Kötü vücut kokusu nedir?

Apokrin ter bezlerinin salgısı olan ter ve sebum normalde kokusuzdur. Bu salgı vücut yüzeyinde bulunan bakterilerle karşılaşıp yıkılınca kötü ter ve vücut kokusu ortaya çıkar. Bedenimizden zaman zaman yayılan kötü kokunun nedeni ter ve yağ bezlerinden salınan bu süt kıvamındaki içeriğin bakterilerle karşılaşıp yıkılmasıdır.

Terleme en sık hangi bölgelerde olur?

Ter bezleri saçlı deri yüz koltuk altı, kasıklar , el ve ayak tabanında yerleşmiştir. Bu bölgelerde yoğun terleme olabilir. Ancak koltuk altı terleme en fazla sosyal yaşantıda sorun yaratan terlemenin yoğun olduğu alanlardan birisidir.

Terleme tedavisi nedir?

Aşırı terleme tedavisinde medikal ve cerrahi tedavi uygulanabilir. 

Medikal yani ilaçla yapılan tedavide çeşitli losyonlar, kremler ve antipersepirant preparatlar kullanılabilir. 

İyonoferez ise özellikle el ve ayaklar aşırı terlemelerinde kullanılan düşük voltajlı elektirik akımı verilerek yapılan  bir tedavi şeklidir. 

Ameliyatla da aşırı terleme tedavisi yapılabilir.  Cerrahi olarak endoskopik veya açık torokal sempatektomi ile aşırı terleme tedavisi uygulanabilmektedir. Klipsli endoskopik torasik sempatektomi (ETS) bir diğer cerrahi minimal invaziv aşırı terleme tedavi yöntemidir. 

Botinilum toksini (botoks) ile terleme tedavisi de tedavi yöntemidir. 

Botoks  ile terleme tedavisi nedir? Botoks terlemeye nasıl etki eder?

Sinir uçlarından salınan  asetilkolin ter bezlerine bağlanıp   ter salgılamasını başlatır. Bir başka ifadeyle ter bezleri çalışabilmesi için asetilkoline ihtiyaç duyar. Botoks sinir uçlarından asetilkolin salınımı geçici bir süre bloke ederek ter bezlerinin çalışmasını engeller. Bu yolla botoks  uygulanan alandaki ter bezlerinin ter üretimi azalır. Böylece terleme tedavisi gerçekleşmiş olur. 

Botoksla terleme tedavisi  süresi nedir? Botoksla terleme tedavisi kalıcı mıdır?

Botoksla terleme tedavisi kalıcılığı 6-12 ay arasında değişmektedir. Bu süre ortalama 210 gün olarak bildirilmiştir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Kalıcı bir tedavi değildir.

Koltukaltı terleme tedavisi neden önemlidir? Botoks ile koltuk altı terleme tedavisi nedir?

En çok terlemenin olduğu bölgelerin başında koltuk altı gelmektedir.   Koltuk Altında apokrin ter bezleri yoğunluktadır. Koltuk Altı terlemesi  kötü kokuya yol açtığı gibi kıyafetlerde ıslanma, leke ve sararma yaparak en çok  sosyal problemlere açan bölgedir. 

Aşırı koltukaltı terlemesi  botoks enjeksiyonu yapılarak tedavi edilebilir. Botoks ile terleme tedavisinde terlemenin olduğu bölümde  botoks enjeksiyonunu yapılacağı yaklaşık 2 cm karelik alanlar çizilerek belirlenir. Toplam 20-25 arasında  enjeksiyon yapılacak alan ortaya çıkar. Çizilerek belirlenen her bir alanlara insülin iğnesi ile 45 derece açı ile girip yaklaşık 2mm derinliğe  minik botoks enjeksiyonu yapılır. Etki ortalama 1-2 hafta içinde ortaya çıkar. Kalıcılık süresi 6-12 ay arasında değişmekle beraber ortalama 210 gün civarındadır. Terlemenin azalması yada kesilmesi, ter kokusundan da kurtulmaya yardımcı olur.

El ve ayak terlemesi nedir? 

Artmış el ve ayak terlemesi bazı kişilerde rahatsızlık yaratabilmektedir. Özellikle duygusal stres anında artmış el terlemesi sosyal yaşantıyı olumsuz etkilemektedir. Ellerin ıslak olması yeni tanışılan kişilerde, iş görüşmelerinde kişinin el sıkma yani tokalaşma işleminden sakınmasına yol açabilmektedir. Bu durumda başlı başına sorun oluşturmaktadır. Botoks ile el ve ayak  terleme tedavisi yapılabilir.

Ayak kokusu nedir? Ayak kokusu neden oluşur?

Ayaktaki terleme bakterilerle karşılaşınca kötü koku ortaya çıkar. Bu ayak kokusunun nedenidir.  Çeşitli kremler pudralar ve botoks ile terleme tedavisi için kullanılabilir.

Antipersepirantlar nasıl etki gösterir? 

Antipersepirant  kullanılabilir. Terleme önleyici bu preperatlar aleminyum bazlı bileşimlerdir. Bunlar ter bezleri deriye açıldığı kanalı geçici tıkayarak terlemeyi bir süre azaltırlar.

Terleme azaltan ilaçların antipersepirantları yan etkisi nedir?  Terleme önleyici ilaçların yan etkisi nasıl tedavi edilir?

Terleme önleyici preparatlar yani antipersepirantlar güçlü solüsyonlardır ve bazen deride kaşınma, kızarıklık, şişmeye yol açabilir. Antipersepirantları yan etkisi ortaya çıkarsa sürülen bölgeyi bol su ile yıkamak gerekir.

Ter kokusu nasıl önlenir? Deodorantlar terlemeye nasıl etki eder? Deodorantlar kötü koku oluşumuna   nasıl etki eder?

Deodorantlar kötü kokuyu azaltırken terleme üzerine etki etmezler. Deriyi asidik yaparak kötü kokuya neden olan bakterilerin deride barınmasını önleyerek kötü koku oluşumunu azaltırlar. Deodorantlar ayrıca parfüm içerdiği için kötü kokuyu da bastırırlar.

Ter kokusuna yol açan besinler nedir?

Bir kısım kokulu baharatlar, kafeinli içecekler, çemen, pastırma gibi kuvvetli kokusu olan gıdalar  kötü ter kokusuna yol açabilir.. Bu ürünleri yememek ter kokusunu önler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muhitdin Eski Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)