Aşkın Gücünü Keşfetmek: Sevdiğinizin Fotoğrafları Acınızı Hafifletebilir

Yazar Gözde Açıker • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:

Sevgililer gününü geride bıraktığımız yeni bir haftaya başlarken eminim birçoğumuz sosyal medyada insanların sevdikleriyle fotoğraflarına rastladınız veya kimbilir belki siz de bir fotoğraf paylaştınız. Peki, sevdiklerinizin fotoğraflarına bakmanın neden daha iyi hissettirdiğini hiç merak ettiniz mi? Meğerse, bu his sadece içimizi ısıtan bir duygu değilmiş – En azından bilimin söylediği kadarıyla!

Yeni bir romantik ilişkinin başlangıç ​​aşamaları, yoğun bir şekilde mutluluk, iyi hissetme ve romantik partnerle meşguliyet ile karakterize edilir. Araştırmacılar, insanların beyinlerini nörogörüntüleme teknikleri ile inceledi ve bu neşeli hislerin beynin ödül sistemiyle ilişkilendirildiğini kanıtladı. Ayrıca, yeni bir romantik ilişkinin erken dönemlerinde beynimizin diğer bazı belirli bölgelerini aktive olduğunu ve partnerimize karşı yoğun mutluluk hislerini tetiklediğini de belirtildi. 

Bu aşk dolu beyin aktivitesi aslında bize acıyla başa çıkmamızda yardımcı olabilir! En  azından hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar bu fikri işaret etti, beynin ödül sisteminin aktive edilmesinin acıyı ciddi şekilde azaltabileceği görüldü. İnsanlara geçiş yaptığımızda ise işte karşınızda sevgilinizin resimlerine bakmanın acıyı hafifleteceğini gösteren deneysel kanıtlar.

Bir çalışmada, ilişkilerinin erken dönemlerindeki aşıklar bazı rahatsızlıklara maruz bırakıldı (orta düzeyden yüksek derecede termal ağrıları düşünün). Ancak, romantik partnerlerinin fotoğraflarına baktıklarında, acı sihirli bir şekilde hafifledi. (Romantik bir partnerin resimlerini izlerken lateral orbitofrontal korteks, amigdala ve dorsolateral prefrontal korteks de dahil olmak üzere çeşitli ödül işleme bölgelerinde daha fazla artan aktivite ile ilişkilendirildi). Bu sadece dikkatin etkisi değildi; beyinde belirli zevk ve ödül merkezlerinin aktive olmasıyla gerçekleşti (Younger et al., 2010). Özetle, sonuçlar, nöral ödül sistemlerinin farmakolojik olmayan yollarla aktivasyonunun ağrı deneyimini azaltabileceğini göstermektedir.

Kısacası, çalışma beynimizin içinde doğal bir rahatlama mekanizması olduğunu öne sürüyor – ve bu sevdiklerimiz tarafından aktive ediliyor. Yani, biraz ağrı hissettiğinizde belki de doğal bir moral bulmanız için partnerinizin fotoğrafına bir göz atmak yeterli olabilir!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gözde Açıker Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan. | Bilim Uzmanı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Gözde Açıker

Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan. | Bilim Uzmanı

Randevu al