Astım Hastalarının Ağız ve Diş Sağlığı

Yazar Aynur Medine Şahin • 20 Ekim 2016 • Yorumlar:

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi…
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...”

Kanuni Sultan Süleyman  bu dizeleriyle sadece sağlığın ne kadar önemli olduğu değil, nefesin de ne kadar önemli olduğunu vurguladığı güzel sözünü 3 Mayıs Astım Haftası olan bu günlerde tekrar hatırlıyorum. Astım hastalarının gerek diş tedavilerinde gerekse hastalıklarının seyrinde ağız ve diş sağılığı yönünden nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda sizlerle kısa bir bilgi paylaşımı yapmak istedim.

Astım akciğerlerin iltihaplanma ya da allerjik nedenlerden dolayı bronşların büzülmesi sonucu ortaya çıkan solunum sistemi ile ilgili kronik bir hastalıktır. Diş hekimi astımlı olduğunu tespit ettiği hastada,  hastalığının başlangıç yaşını,   tipini, nöbetlerin sıklığını ve ciddiyetini, nöbetleri tetikleyen faktörleri ve hastanın kullandığı ilaçları tespit etmeye yönelik sorular sormalıdır. Bu nedenle hastaların diş hekimine hastalıkları hakkında yeterli bilgi vermeleri önemlidir. Hastanın öyküsünden öğrenilen astım bilgisi hastanın tedavisinde özel önlemler alması için diş hekimine yardımcı olacaktır.

Devamlı ilaç tedavisi altında olmalarına rağmen, sık astım krizleri hikayesi olan hastalar, diş tedavisi açısından ciddi risk grubu hastalardır ve diş tedavileri doktor konsültasyonundan sonra değerlendirilmelidir. Hekiminizin sizi konsültasyona  göndermesi sizin sağlığınız açısından çok önemlidir, lütfen özen gösteriniz.

Birçok hastada olduğu gibi diş hekimine gelmenin yarattığı psikolojik etki ve tedavinin verebileceği fizyolojik stresler krizin gelişmesine neden olabilmektedir. Diş hekiminize gelirken yanınızda astım ilaçlarınızı getirmeyi lütfen unutmayınız. 

Barbiturat, narkotik, aspirin ve penicillin gibi bazı ilaçlar krizin gelişmesine neden olabilmektedirler. Hastaların bu nedenle bu ilaçların kullanımında hekimlerine danışmaları önemlidir. Ayrıca bazı ilaçların içindeki boya maddelerinin de krizi tetikleyebileceğini unutmayınız.    

Eğer hastanın özel bir maddeye karşı allerjisi varsa bu maddenin tedavi yapılacak ortamdan uzaklaştırılması sağlanması için bu bilgiyi hekiminizle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca bazı mentoller krizi tetikleyebilir bunun için sakız ve diş macunlarının mentolsüzlerini tercih etmeye özen gösteriniz.

Astımlı hastaların bir kısmında nöbetler alt ve üst solunum yollarının bakteriyel ve virütik enfeksiyonlarını takiben oluşmaktadır. Ağızdaki periodontal (dişeti) ve periapikal (diş kök ucu) enfeksiyon odaklarının ortadan kaldırılması, astım krizlerinin önlenmesinde faydalı olduğundan dolayı çok önemlidir, ihmal etmeyiniz.

Astım tedavisinde kullanılan toz halinde aerosol olarak kullanılan bazı ilaçlar ise ağız ortamındaki pH nın artmasına neden olmaktadırlar. Bu durum özellikle çocukların dişlerinde erozyona yol açmaktadır. Ağız pH sının normal seviyede tutulabilmesi için "Pulmicort", "Ventolin" ve "Serevent" gibi astım ilaçları kullanan kişilerin ilacı her kullanımından sonra ağızlarını bol su ile iyice çalkalamaları, diş minesini güçlendirmek için günde en az üç kez floridli bir diş macunu ile dişlerini fırçalamaları gerekmektedir.

Astım hastalarında tükürük salgısı da azalmıştır. Bu durum ağız kuruluğuna yol açarak diş ve diş eti sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Böyle durumda hastalar tükürük salgısını artırıcı özel diş kremlerini diş hekimlerine danışarak kullanılabilirler. Sağlıkta kalın.

Dişlerinizi Güldürün…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Aynur Medine Şahin

Diş Hekimi, Ortodonti Prof. Dr.

Randevu al