Ateşli Havale

Çocuklarının havale geçirmesi doğal olarak her anne babayı kaygılandırır. O yüzden ateşli havale ailelerin korkulu rüyasıdır.

Ateşli havale 3 ay ila 6 yaş arasında bebek ve çocuklarda beyin ile ilişkisi olmayan enfeksiyon sonucu ateş ile ortaya çıkan havaledir. Bilinenin aksine havale anında ya da daha sonrasında ciddi sağlık problemlerine neden olmaz. Yaşa bağlı iyi seyirli bir havale türüdür.

Ateş yüksekken havale geçirilebileceği gibi ateş yükselme eğilimindeyken de havale görülebilir. Ateşli çocuklarda havale geçirme oranı sadece %2-4 dir. Ailede havale geçiren birinin olması durumunda çocuklarda risk daha yüksektir.

Havalenin Belirtileri Nelerdir?

Vücutta ve kollarda kasılıp gevşeme, dişlerde kilitlenme, gözlerde kayma, alt ıslatma ve bilinç kaybı havale esnasında görülebilir. Genellikle kısa üç ila beş dakika sürebilir. Nöbetler genellikle 15 dk dan daha uzun sürmez. Havalenin ardından çocuklar uyur. Ve genellikle hasta hastaneye ulaştığında havale bitmiştir.

Havale sırasında neler yapılmalı ya da yapılmamalıdır?

Ateşli havale sırasında çocuk  hemen yan veya sırtüstü yatırılır. Rahat nefes alması sağlanmalıdır. Havale sırasında kesinlikle çocuğun ağzına herhangi bir şey sokulmaz. Kusmuk ya da yemek artığı varsa ağzını temizlemek ve rahat nefes almasını sağlamak için yan çevirip nazikçe ağız temizlenebilir. Soğuk su veya sirkeli su ile  banyo  yaptırılmaz.  Uyandırmak için yüzüne vurulmaz ya da soğan koklatılmaz. Kasılma esnasında çocuğun çenesi, kolları ya da bacaklarını açmaya çalışılmamalıdır. En kısa sürede  112 acil servis aranarak  hastanın en yakın hastaneye sevki planlanır ve varsa havale önleyici ilaç makattan uygulanabilir.

 

Ateşli havale epilepsi (sara) hastalığı ile aynı hastalık mıdır?

Hayır. Ateşli havale sara (epilepsi) değildir. Ateşli  havaleler genellikle tedavi  gerektirmez. Çocuklarımız büyüdükçe genelde 6 yaşından sonra görülme oranı düşer. Ciddi ya da kalıcı zihinsel veya fiziksel soruna neden olmaz. Bazı  vakalarda daha ileri testler ve nadiren tedavi gerekebilir. Bu  durum için hekiminizden görüş almanız gerekmektedir.

 

Ateşli havale tekrarlar mı?

Ateşli havale geçiren çocukların yaklaşık 1/3 ünde tekrar havale geçirme riski vardır.

*  Havalenin 15 dakikadan daha uzun sürmesi,

*  Birinci derece yakınlarda sara (epilepsi)  ya da ateşli havale varlığı,

*  Havale geçirildiğinde ateşin düşük olduğu, ani ateş yükselmesi esnasında havale geçirilmesi durumunda,

*  24 saat içinde birden fazla havale geçirildiğinde ateşli havalenin tekrarlama riski artabilmektedir.

Her halükarda ateşli havale geçirmiş bir çocuğun öncelikle bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şadi İdem Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)