Atopik Dermatit

Yazar Zeynep ArıkanDermatolog • 4 Aralık 2018 • Yorumlar:

Atopik dermatit neden önemli bir hastalıktır?

Atopik dermatit bebeklerde/çocuklarda daha sonra gelişebilecek bir alerjik hastalığın ilk basamağı olabileceği için tanı ve tedavisi çok önemlidir. Bu çocuklarda alerjik hastalıkların görülme olasılığı diğer çocuklardan daha fazladır.

Atopik dermatit belirti ve bulguları nelerdir?

Atopik dermatit tekrarlayan kaşıntılı lezyonlar ile ortaya çıkan kronik bir cilt hastalığıdır. Atopik dermatit lezyonlarının yaş gruplarına göre yerleşim yerleri değişiklik gösterir. Bebek ve çocuklarda yüz, boyun, kollar ve bacakların dış yüzünde, daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde dirseklerin iç yüzü ve dizlerin arkasında, yer yer gövde de kuruluk şeklinde kendini gösterir. Egzama tedavi edilmeyip kronikleşirse deride kalınlaşmalar ve tekrarlayan iltihaplı lezyonlar oluşur. Kaşıntı atopik dermatitin en önemli belirtilerindendir; huzursuzluğa, uyku bozukluğuna ve deride kanamalara yol açarak hayat kalitesini ciddi olarak bozar. Bebeklerde görülen orta-ağır şiddetteki atopik dermatitde besin alerjisi önemli bir tetikleyicidir. Test yapılarak saptanan ilgili besinin duruma göre anne ve /veya bebek diyetinden çıkarılması ile atopik dermatit bulgularında iyileşme gözlenir.

Atopik dermatit hastalığının seyri nasıldır?

Tedavi edilmeyen atopik dermatitde derinin hasarlı olması sonucu alerjenlere hassasiyet artar ve büyük çocuklarda ve erişkinlerde ev tozu akarı vb alerjiler gelişebilir. Atopik dermatit kontrol edilebilir bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ve günlük cilt bakımı ile hastalığa bağlı belirti ve bulgular ortadan kaldırılır, tedavi edilmediğinde ortaya çıkabilecek sorunlar engellenir.

Atopik dermatitde tedavi nasıl sağlanır?

Atopik dermatit tedavisinde en önemli unsurlardan biri etkin cilt bakımıdır. Cilt bakımı, her gün katkısız şampuan ve cilt temizleyiciler kullanılarak yapılacak olan ılık banyo ve ardından cildin etkin nemlendirilmesi ile sağlanır. Bu bakımın sürekli olarak yapılması atopik dermatit alevlenmelerinin önüne geçecektir. Alevlenmeler ortaya çıktığında ise deri üzerine uygulanacak kremler/pomadlar, doktor kontrolünde ve önerilen sıklık ve süre ile kullanılmalıdır. Alevlenme döneminde kaşıntı azaltacak ilaçların kullanımı atopik dermatitli çocuğu rahatlatacaktır.

Atopik dematitli çocukta nelere dikkat edilmelidir?

Atopik dermatitli çocuk uzun süre güneşe maruz kalmamalıdır. Kıyafetlerin %100 pamuk veya pamuk karışımı olması önemlidir. Yünlü, kalın, kaba veya sentetik kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Atopik dermatitli çocuk çok kalın ve sıkı giydirilmemeli, terlemesi önlenmelidir. Yeni alınan kıyafetler giyilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çamaşırları yıkamada çift durulama yapılmalı, toz deterjan yerine sıvı deterjan veya toz sabun kullanılmalıdır. Yaz aylarında denizde yüzmek atopik dermatit hastalarına iyi gelebilir. Denizden çıktıktan hemen sonra duş alınıp nemlendirici sürülmesi önem taşır. Suda fazla vakit geçirme, sıcak su, sabun, köpük, parfüm, kozmetik, alkol içeren cilt ürünleri, parmak ve hamur boyaları şikayetleri artırabilir. Deri lezyonlarında sıcaklık artışı, içi sıvı dolu kabarcıklar veya sarı kabuklanmalar oluşmuşsa ikincil enfeksiyon gelişmiş olabilir, doktora başvurulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Arıkan Çocuk Alerjisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)