Ayak Bileği Burkulması

Ayak bileği burkulmaları ortopedinin en sık karşılaştığı yaralanmalardan birisidir.

Ayak bileği burkulması nasıl oluşur?

Ayak bileği burkulmasında normal şartlarda ayak bileğinin iç ve dış yanında ayağı dengelemekle görevli olan bağ yapıları zarar görürler. Ayak bileği burkulmalarında burkulmanın şiddetine göre eşlik eden kemik problemleri de gelişebilir. Ayak bileği burkulmalarının % 90 ı ayak bileğinin dışa doğru dönmesi ve zorlanması ile oluşur. Ayak bileği dış yanında bulunan bağ kompleksi bu zorlanma sonucunda hasar görür, ayak bileğinde burkulmadan dolayı şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı gelişebilir.

Ayak Bileği Burkulması Tedavisi

Ayak bileği burkulmasından sonra ilk yapılması gereken şey yak bileği üstüne yük vermemeden kullanarak koruma altına alınmalıdır. Sonrasında istirahat edilmeli ve soğuk uygulama yani buz uygulaması yapılmalıdır.

En kısa zaman içerisinde bir burkulan ayak bileğimiz ortopedi uzmanına gösterilmeli eşlik eden bir kemik probleminin olup olmadığı ortaya konmalıdır.

Ayak Bileği Burkulması Tedavi Süreci

Ayak bileğinin burkulması bir ortopedi uzmanı tarafından muayenesi sonucunda ayağın durumuna göre çeşitli ortopedik ortezler ile ayak bileği iç ve dış yandan desteklenerek koruma altına alınması gerekebilir. Ayak bileğinde ödem oluşması durumlarında ödemin gerilemesi için atel yada alçı uygulamaları yapılabilir.

Ayak bileğinin burkulmadan dolayı ağrılı ilk periyodu atlatmasının ardından (yaklaşık 10 gün) fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile zarar görmüş olan, bağ yapılarının tedavisi yapılır.

Hastanın aktif spor yapabilir hale dönmesi 6 hafta ile 3 ay arasında yaralanmanın ciddiyetine göre zaman alacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selim Muğrabi Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)