Ayak Bileği Sıkışmaları Sporcularda Sıklıkla Oluyor

Yazar Levent Arslan • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:

Ayak bileğinin ön veya arka tarafında normal hareketler sırasında ortaya çıkabilen ağrının ve bu ağrıya bağlı hareket ve fiziksel kısıtlılığın nedeni sıkışma (impingement) sendromu olabilir. Özellikle ayak bileğinin tekrarlayan burkulmalarından sonra ortaya çıkan bu durum erken tanı konulamazsa ve uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Levent Arslan ayak bileği sıkışmaları hakkında yazdı.

Ayak bileği sıkışmalarında sıklıkla ilk şikayet ağrıdır. Sıkışma ön tarafta ise ayak bileğinin kendine doğru çekilmesi sırasında ağrı ortaya çıkar. Sıkışma arka tarafta ise ayak bileğinin aşağı doğru hareketinde ağrı oluşur. Bu ağrı bir süre sonra hareket kısıtlılığına ve istirahat ağrısına yol açabilir. Bundan dolayı kişi günlük işlerini yapamaz ve çalışamaz duruma gelebilir.

Ayak Bileği Travmalarına Maruz Kalan Kişiler Risk Altında

Öncelikle ayak bileği travmalarına sıklıkla maruz kalan kişiler riskli grubu oluşturmakla birlikte bazı spor ve fiziksel aktiviteleri yapan kişiler de risk altında. Dr. Arslan: “ Ayak bileğinin önünde olan sıkışmayı ayak bileğini aşırı bükmek zorunda kalan futbolcular, basketbolcular, tenisçiler ve dansçılarda sıklıkla görüyoruz. Bu tekrarlayıcı küçük travmalar ayak bileğinin önündeki dokularda kalınlaşmaya ve sonrasında sıkışmaya neden olabilmekle beraber uzun süreli rahatsızlıkta (irritasyonda) kemik çıkıntıları da oluşabiliyor. Bu durumda ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığı artmaktadır” dedi ve ekledi: “Ayak bileğinin arkasında da sıkışma olabilir. Bu durum sıklıkla parmak ucunda yükselen balerin ve baletlerde görülür. Ayak bileği arkasında sıkışmaya yol açan diğer bir neden os trigonum denilen aksesuar bir kemiğin varlığıdır. Böyle bir durumda normal fiziksel aktivitelerde de sıkıntı olabilir”.

Ayak Bileği Sıkışmalarında Birçok Tedavi Yöntemi Mevcut

Dr. Arslan: “Sıkışma bölgesindeki ödemi ve irritasyonu azaltmak için ilaç ve istirahat önermekteyiz. Kişinin yaptığı iş ve spor ile ilgili bazı düzenlemeler yapılması da faydalı olur. Diğer bir tedavi yöntemi fizik tedavi uygulamalarıdır. Bu yöntemlerin yeterli rahatlama sağlamaması durumunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvuruyoruz. Cerrahi tedavide altın standart ayak bileği artroskopisidir. Bu tedavide ayak bileğine küçük kesilerden kamera ve yardımcı aletlerle girilerek sıkışmaya yol açan yumuşak dokular temizlenir ve varsa kemik çıkıntılar (osteofitler) tıraşlanır. Hastalar kısa süreli bir istirahat sonrası günlük işlerine ve yaşantısına dönebilir” dedi.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Levent Arslan Ortopedi Ve Travmatoloji Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)