Azospermi Nedir?

Yazar Tuncay Toprak • 22 Kasım 2023 • Yorumlar:

Azospermi menide sperm bulunmaması durumudur. Azosperminin temel olarak 2 nedeni bulunmaktadır. Birinci neden sperm kanallarında tıkanıklık olmasıdır. Bu durumda sperm üretimi vardır ancak spermin testis dışına çıkmasında sorun vardır. Bu grupta çeşitli sperm elde etme yöntemleri kullanılarak kişilerin çocuk sahibi olabilmeleri sağlanabilmektedir.

Azosperminin diğer bir nedeni ise tıkanıklıktan ziyazde sperm üretiminin olmamasıdır. Bu hastaların baba olma şansı maalesef diğer gruba göre daha düşüktür. Ancak günümüz teknolojisinde bu hastaların testislerinden sperm alma yöntemleri ile sperm elde edilebilmekte ve bu çiftlerde tüp bebek yöntemi gibi bir takım işlemler sayesinde çocuk sahibi olabilmektedir.

Azospermi nedenleri nedir?

Sperm üretimini bir çok faktör engelleyebilir. Bunlar arasında genetik bozukluklar, hormonal bozukluklar, hastanın geçmişinde inmemiş testis hikayesi bulunması, testis enfeksiyonları, testis tümörleri, kişinin kemoterapi ve ya radyoterapi almış olması ve immünolojik nedenler gibi faktörler bulunmaktadır. Eğer kişide azospermi tespit edildiyse bu nedenler dikkatli bir şekilde sorgulanmalıdır ve nedene yönelik tedavi seçenekleri uygulanmalıdır.

Azospermi nasıl tespit edilir?

Sperm analizi yapılır. En az iki analiz yapılması gerekir. Bu analizler sonucu azospermi teşhisi konulabilir. Ayrıca genetik testler ve hormon testleride tanıya yardımcıdır.

Azospermi tedavi yöntemleri nelerdir?

Azospermi tedavisinin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Tedaviler kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Öncelikle hastanın geçmişte geçirdiği hastalıklara, ameliyatlara ve genetiğine bakılır.

Tıkanıklığa bağlı olan durumlarda cerrahi olarak tedavi yapılabilir. Tıkanıklığa bağlı olmayan durumlarda cerrahi yöntemlerle sperm bulunabilir veya üreme sağlanabilir.

Sperm elde edildikten sonra bu spermin kaliteli olması da oldukça önemlidir. Spermin kalitesiz yani hareket ve şekil bozukluğunun bulunması çiftin gebelik şansını önemli ölçüde azaltacaktır. Çünkü bir yumurtayı ancak normal şekilli, hareket kabiliyeti iyi sağlıklı bir sperm dölleyebilir. Bu yüzden herhangi bir spermin yumurtayı döllemesinden ziyade bir takım medical ve cerrahi tedaviler sonrası veya sperm seçim tekniklerinden sonra sağlıklı spermin yumurta ile döllenmesi istenilen seçenektir. Eğer elde edilen spermlerde bir takım morfolojik bozukluklar saptanmış ise Genetik TanıTesti ile sağlıklı sperm seçimi yapılıp yumurtanın daha kaliteli bir sperm ile döllenmesi sağlanabilinir. Kaliteli sperm seçimi kaliteli embriyo oluşumu anlamına gelmekte böylece gebelik şansı arttırılmaktadır. 

Herkese sağlıklı günler dilerim…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)