B12 Vitamini Eksikliği

Yazar Miraç Ergen • 5 Eylül 2023 • Yorumlar:

Maalesef ki bebeklerde çok sık B12 vitamini eksikliği görüyoruz. Bu durumun spesifik bir belirtisi olmadığından tanı ve tedavisi gecikebilmektedir.

Tüm bu nedenlerle 6. ay kontrolünde diğer kan tahlilleri ile beraber B12 düzeyi bakılmalı, eksik ise tedavi edilmelidir.

B 12 vitamini ne işe yarar?

Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücutta az miktarda da olsa depolanabilir. İçeriğindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinir. Depolanma miktarı düşük olduğundan dolayı günlük olarak alınması gereken B12 vitamini diyetle alınmalıdır.

B12 vücut içinde birçok mekanizmada görevlidir:

•Kandaki kırmızı hücrelerin üretimi, DNA ve myelin sentezinde folik asit ile çalışır.

•Sinir hücrelerinin etrafını saran myelin kılıflarının sentezinde görev alan B12 vitamini elektriksel sinyal iletiminin hızını arttırır.

•Amino asitlerin ve vücut tarafından sentezlenen B12 vitaminin geri emiliminde rol alır. Çinko ve magnezyum gibi minerallerin fonksiyonlarında etkilidir.

B 12 vitamini eksikliği en sık et ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdaları yeterli almayan anne ve gebelerin bebeklerinde görülür.

Hamilelik ve emzirme döneminde et, karaciğer, balık, yumurta ve tavuk gibi B12 vitamini yönünden zengin hayvansal gıdaların tüketilmesi annenin B12 eksikliği yaşamasını önler. 

B12 vitamini hamilelikte plasenta yoluyla, doğumdan sonra ise anne sütü ile bebeğe geçer. Bu sebeple anne adaylarında ve emziren annelerde görülen eksiklik ne yazık ki bebeği de etkiler.

Annenin B12 vitamini eksikliği yaşaması durumunda, bebek de bu vitamini alamaz. Bu nedenle bebeklerin ileride kalıcı ve ciddi sorunlar yaşamaması için erkenden gerekli önlemlerin alınması önemlidir. 

Vejeteryan Anneler Dikkat‼️

Özellikle vejetaryen beslenmeyi tercih eden hamilelerin ve emzirme dönemindeki annelerin sıkı bir doktor kontrolünde olması gerekir. 

Günümüzde diğer yaygın bir eksiklik sebebi de bebeklerdeki gıda alerjileri. Bebeğinde gıda alerjisi olan anneler diyet yapmakta ve buna bağlı B12 eksikliği görülebilmektedir.

Bebeklerde B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Basit bir kan tahlili ile kolayca anlaşılır. Vitamin değerinin en az 300 pg/ml olması gerekir. Serum LDH yüksekliği, serum ve idrar metilmalonik asit artışı görülür.

Eksik olması durumunda her zaman bulgu vermese de özellikle 1 yaşından küçük olan çocuklarda nörolojik bozulmalar ile kendini gösterir. Bu nedenle yetersiz olduğunu anlamak ve hemen müdahale edebilmek için belirtileri iyi tanımak önemlidir. 

Bebeklerde en sık görülen B12 eksikliği belirtileri aşağıdaki gibidir:

3 aylıkken başını tutamama, 

8 aylık desteksiz oturamama, 

Hareketlerde zayıflık, güçsüzlük, uyku durumu – letarji, 

Konuşmanın ve yürümenin gecikmesi,

Hareketlerde yavaşlık,

Kol ve bacak hareketlerini kontrol edememe,

Reflekslerde zayıflama.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)