Babaların Ergen Çocuklarıyla Yakınlaşması İçin Öneriler

Yazar İpek ŞensuPsikolog • 19 Ekim 2022 • Yorumlar:

Babamız ve dedemiz Yusuf Selçuk Saka’nın anısına…

Ergen babalarla ilgili bir yazı yazmak için araştırma yapmaya başladığımda Türkçe kaynakların oldukça kısıtlı olduğunu fark ettim. Anne – babaların ergenliğe giren çocuklarıyla nasıl iletişim kuracağını, nasıl baş edeceğini anlatan, bu konularda tavsiye veren birçok yazı olmasına rağmen, bunların büyük çoğunluğunu sadece annelerin okuduğunu ve uygulamaya çalıştığını, babalarınsa bu görevi annelere vererek kenara çekildiğini biliyoruz.

Zaten bütün gün çalışan, eve yorgun ve stresle donatılmış şekilde gelen babalar, bir de evdeki sinir yumağı çocuklarıyla uğraşmak istemedikleri ve onlarla nasıl doğru iletişim kuracaklarını bilmediklerinden, köşelerine çekilip olanları izlemekle yetiniyorlar çoğu zaman. Müdahale gereken durumlarda da duruma ancak öfkeyle el koyabiliyorlar. Bu durum, normal olarak, ergenlerin, babalarıyla olan ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor.

Erkek çocuk sahibi babalar, çocuklarıyla eskisi gibi vakit geçiremediklerinden yakınıyor. Eskiden çocuğuyla ortaklaşa yaptığı aktiviteler, şu anda ergenliğe girmiş olan oğlunun ilgisini çekmeyebiliyor. Eskiden babasına hayran olan erkek çocuğu şimdi kendisini eleştirebiliyor.

Kız çocuk sahibi babalar ise, prenses kızlarının değiştiğinden ve bir genç kadın haline gelmelerinden endişe duyabiliyor, büyümesini kaygıyla izleyebiliyor.

Yapılan çalışmalar, babalarıyla kurulan olumlu ya da olumsuz ilişkinin, çocukların sorunlarla baş etme stratejilerine ve problem çözme becerileri geliştirmelerine doğrudan etki ederken, aynı zamanda içsel sorunlar yaşayıp yaşamamalarını etkilediğini de söylüyor.

2018 yılında yapılan bir araştırmada, annelerden çok özellikle babalarla çocukları arasındaki ilişkinin, kız çocuklarında da erkek çocuklarda da aynı oranda depresif semptomların ortaya çıkmasında etkili olduğu saptanmıştır.

Babalarla ergen çocukların yakınlaşması için işte bazı ipuçları:

  • Beraber düzenli bir aktivite yapın: Her zaman beraber vakit geçiremeseniz de (ya da aynı şeyleri yapmaktan zevk almasınız da) ortak sevdiğiniz bir hobi ya da aktivite bulabilirsiniz. Örneğin beraber sinemaya gidebilir ya da sevdiğiniz bir kafeye gidip orada birlikte vakit geçirebilirsiniz.

  • Çocuğunuzun uzman olmasına izin verin: Bazı durumlarda çocuğunuzun size bir şeyler öğretmesine izin verin. Örneğin, size oynadığı bilgisayar oyununu öğretmesini isteyin. Bu, kendisine güveni arttıracaktır. 

  • Sadece orada olun: Araştırmalar gösteriyor ki, ergenlerle aynı ortamda bulunmak bile davranış problemlerinde azalmaya neden oluyor. Aynı evin içerisinde olun. Aynı odada olmak zorunda bile değilsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)