Bademcik Ve Geniz Eti

Bademcik ameliyatı ne zaman gerekli olur ?

Son bir yılda 7 ateşli bademcik enfeksiyonu ya da iki senede beşden fazla ya da son ardışık üç senede üçden fazla  ateşli bademcik enfeksiyonu geçiriyorsanız, enfeksiyon esnasında abse geliştiyse, gece apne denilen nefes durmalarına horlamalara neden olacak kadar büyük bademciklere sahipseniz,

Geniz eti nedir, her zaman ameliyat edilmeli midir?

Geniz eti burun arka boşluğunun arka kısmında yer alan normal fizyolojik bir lenfoid dokudur. Bu doku diğer lenf dokuları gibi enfeksiyon ve alerjik olaylara bağlı olarak büyür ve sonrası küçülür. Bu durum sıklaşır ve kronik hale gelirse doku gerilemez ve solunum yolunda tıkayıcı bir doku haline gelir.

Geniz etinden ne zaman şüphelenmek gerekir?

Çocuğunuz  sürekli ağzından soluyorsa, ağzı açık uyuyorsa, horluyorsa, uykuda nefes kesilmeleri oluyorsa, sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa, sürekli burun ve geniz akıntısı oluyorsa büyümüş bir geniz eti varlığı akla gelmelidir.

Geniz etinde genetik faktörler rol oynar mı?

Geniz eti daha çok alerjik bünyeye sahip çocuklarda sık görülmektedir. Alerjik reaksiyonların genetik geçişi mümkündür bundan dolayı bir kısmında dolaylı olarak genetik geçişin etkili olduğu söylenebilir.

Geniz eti yüz gelişimini bozar mı?

Geniz etinin görülme daha doğrusu bulgu verdiği dönem çocukluk yaş gurubudur yani kemik gelişiminin hızlandığı şekillendiği  dönemdir. Zorlu nefes çekilmeleri zamanla- üst çeneyi geride  ve dişlerin ayrık -tipik’ adenid yüz’ denilen görünüme neden olabilir.

Geniz eti çocuğun gelişimini etkiler mi?

Büyüme hormonu uykunun derin döneminde salınır, bu çocuklar uykunun derin dönemlerine tam anlamıyla giremediklerinden ötürü  dolaylı olarak gelişimi etkilenebilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı birlikte yapılabilir mi?

Evet yapılabilir, uygun endikasyonlarda hiçbir sakıncası yoktur

Geniz eti ameliyatı en erken hangi yaşlarda yapılabilir?

3 yaş alt sınırımız olmakla birlikte bazı özel durumlarda daha da erken yapılabilir.1 gün yatırılabilinir, ya da aynı gün akşamı taburcu edilebilinir.

Geniz eti ile orta kulak iltihabı arasında ilişki var mıdır?

Orta kulak ile geniz arasında bağlantı (östaki tüpü) geniz etinin aşırı büyümesine bağlı bozularak orta kulak da iltihapa neden olabilir.

Kulağa tüp takılma işlemi nasıldır?

İlaç tedavisine dirençli orta kulak iltihaplarında mikroskobik işlemle kulak zarına havalandırma tüpçüklerin takılma işlemidir.Tüpler dışarıdan gözükmez. Kulak dış kısmında herhangi bir kesi olmaz. Bu tüpler 2 haftadan 2 yıla kadar kalabilir.  Genelde geniz eti ameliyatı ile birlikte yapılabilmektedir.

Geniz eti ameliyatı ve kulağa tüp takılması sonrası bakım ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Geniz eti ameliyatında ilk etapda  sulu yumuşak ılık gıdalarla beslenilmeli, kulağa tüp takılmışsa kulağa su kaçırılmamasına dikkat edilmelidir.

Tedavi edilmeyen kulak iltihapları yüz felcinden beyin absesine kadar değişen olumsuz sonuçlara neden olabilir.  Okul başarısında düşme, konsantrasyonda azalma, dengesizlik, seslenildiğinde tepki vermemesi, yüksek sesle televizyon izlemesi, huzursuzluk, ateş ,elini sık kulağa götürme gibi durumlarda anne baba tetikte olmalı ve bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Ahmet Altıntaş

Kulak Burun Boğaz Doç. Dr.

Randevu al

Benzer makaleler