Bağımlılıkların Önlenmesi

Yazar Ahmet Cemal BalPsikiyatrist • 2 Ekim 2022 • Yorumlar:

Günümüzde bağımlılık çok ciddi bir sağlık kriminal ve sosyal sorun olarak karşımızda durmaktadır. Yeme bağımlılığı ciddi bir genel sağlık sorunu olmakla birlikte internet bağımlılığı oyun bağımlılığı gibi sorunlar da eğitim çağındaki gençler için ciddi bir kişisel gelişim sorunu olarak durmaktadır. ayrıca madde bağımlılığı dediğimiz nokta da ise durum kriminal sosyal ve devlet yönetiminde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında sorun kimseden uzak değildir ve çoğunlukla sorun tedavi edilmemiş ve farkında olunmayan ruhsallık üzerinde oluşmaktadır.

Hemen hemen her bağımlıda bir ruhsal tanı vardır. yeme bozukluğunda da tedavi edilmemiş kaygı bozukluğu veya depresyonu yemeği ödül olarak kullanarak farkında olunmayan tedavi gayreti vardır. Bu nafile çaba kişiyi kişiyi diyabet obez ve obezite ile artan sağlık sorunları ile karşı karşıya getirecektir.Bu tanımlamanın tersi de doğrudur. Oluşturan mekanizmanın ruhsal kısmı tedavi edilmezse kişi tam olarak tedavi edilmiş sayılmaz.

  Bir başka deyişle  var olan bir ruhsal  hastalığı  tedavi etmek   veya fark etmediği bir kişilik özelliğinin yol açtığı bir krizden kurtulmak için    kişi alkol alımına sigara içimine veya psikoaktif madde kullanımına yönelir. Bu çaresiz çırpınış  bir süre sonra kendisini bağımlı durumuna düşürür. Davranışsal ve kimyasal bağımlılık oluşması halinde ise durum  kesinlikle daha kötü olur.

 Aşağıda sıralayacağımız ruhsal hastalıkların  tümünde  bu risk mevcuttur

      Kaygı bozuklukları 

      Depresyon 

      İki uçlu duygu durum bozukluğu 

      Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu 

      Travma sonrası stres bozukluğu 

       Yeme bozuklukları 

       Özellikle borderline kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu başta olmak üzere kişilik bozuklukları 

    Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar

    Burada özellikle  Kişilik ve bağımlılık riski arasında  antisosyal kişilik bozukluğu  ve borderline kişilik bozukluğu  ile bağımlılık arasında ilişkiye dikkat çekmek isterim. Bu olgularda bağımlılık eklenmesi tedaviyi çok karmaşık hale getirecektir. O zaman bu kişiliklerde  üstte sıraladığımız ruhsal durumların oluşması halinde hızlı ve etkin tedavi alınmasının çok önemli olduğu anlaşılacaktır. 

  Buradan şunu vurgulamak gerekir  eğer bir kişi bağımlılık sorunu ile boğuşuyorsa   ruhsal psikolojisi hayati bir yerdedir. ve ayrıca ruhsal tedavisi de  kritik önemdedir.

İkinci bir konu da  ülkemizde pek bilinmese de davranışsal bağımlılık veya etkinlik bağımlılıkları  durumlarıdır.  Oluşum yine benzer mekanizma ile olmaktadır. Bu durumlara  internet bağımlılığı sosyal medya bağımlılıkları  yeme bağımlılığı ve alışveriş bağımlılıkları ve cinsel bağımlılıklar ve pornografi örnek olarak gösterilebilir.

  Tabii Ki  hiç kimse hem kendinin hem de yakınlarının  davranışsal  süreçsel veya kimyasal bağımlı olmasını  istemez.  Ama bağımlılığa götüren süreçlerin ne olduğunu da tam olarak anlamaz. 

  Burada bazı durumların  sinsi bir şekilde bağımlılık yolunu açtIğını görmekteyiz. Ruhsal psikolojiler ve  ve hastalıklar  erken tedavi edilmezse  bu yolun açılması  en sık rastlanan durumdur.   Önlemenin de en etkili yolu  bu durumların erken fark edilip tedavi edilmesidir

  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)