Bağırsaklarımızın Baş Düşmanı Kabızlık

Yazar Tuğçe Çağlar UysalDiyetisyen • 17 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Tıp dilinde bağırsak hareketlerinin yetersiz olması olarak açıklanan kabızlık seyahatlerde, hastalıklardan kaynaklı, stresli durumlarda, zamanın yetersiz olduğu anlarda ve benzeri birçok durumda oluşmaktadır. Asıl olay sinir ve kasların görevinin tam olarak yerine getirememesidir. Bu durumu düzenlemek için yapılacak birkaç kolay çözüm mevcuttur.

  1. İlk olarak günlük alınan sıvı miktarına dikkat etmelisiniz.

  • Gün içerisinde yeterli sıvı alımı olmadığı zamanlarda bağırsaklarda oluşan püre bir süre sonra sertleşmeye başlayacak, bu da kabızlığa yol açacaktır. Uzun süreli seyahatlerde, ateşli hastalıklarda, aşırı sıcak olan ortamlarda vücut sıvı kaybına girecektir. Bu durumlarda da kaybedilen sıvının yerine konması bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

  1. Bağırsakları hafifçe dürterek onlara çalışma isteği uyandıran besinleri diyetleriniz eklemelisiniz.

  • Diyet lifleri olarak adlandırdığımız besinler bağırsak hareketlerini düzenlemektedir. Bunun için lif miktarı yüksek olan tam tahıllı ürünlerin, kuru baklagillerin, sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat etmelisiniz.

Kabızlığın başlıca nedenlerinden olan yüksek miktarda şeker içeren ürünlerin tüketimini kısıtlamalısınız.

  1. Probiyotik dediğimiz bağırsağımız için yararlı bakterileri içeren besinlerin tüketimine dikkat etmelisiniz.

  • Ev yapımı yoğurt,peynir, kefir, sirke, turşu, şalgam, tarhana gibi besinler doğal olarak probiyotik içermektedir. Diyetlerinizde bu besinlere yer açmaya çalışın.

  1. Hareket etmeyi ihmal etmeyin.

Yapılan araştırmalarda etkili bir şekilde spor yapmak, bağırsağın ölçülü bir şekilde çalışmasına yardım etmektedir.

  1. Gün içinde düzenli tuvalet alışkanlığı edinin.

  • Tuvalete gitmeyi ertelemek bağırsaklarda oluşan hareketin engellenmesine neden olacaktır. Bu da kabızlığın oluşmasında oldukça etkilidir. Çünkü bağırsaklar planlı bir şekilde çalışmaya odaklıdır. Gün içerinde belirli bir saati ( özellikle sabah saatleri) bu durum için belirlemeniz ve bunu alışkanlık haline getirmeniz bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

Tüm bu belirtilen maddelere dikkat ettiniz ama hala bir kabızlık durumu mevcutsa mutlaka bir doktora başvurunuz. Beklide sorunun kaynağı bir diyabet ya da tiroit bezinden kaynaklı ortaya çıkan bir durum olabilir. Başka bir neden de bağırsaklarınız genetik olarak besinleri yavaş transfer ediyor olabilir.

Bağırsak hareketlerini hızlandırmak için ufak bir tarif de benden gelsin o zaman:

Sabahları aç karnına içeceğiniz bu su bağırsakları hareketlendirecek aynı zamanda metabolizmanızın hızlanmasında etkili olacaktır.

*15-16 sap maydanoz

*1 tam limon suyu

*1 bardak suyu blenderden geçirin sabahları düzenli olarak tüketin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)