Bağışıklığını Destekleyerek Bebeğinizi Kışa Hazırlayın

Bebekler doğumdan 3 yaşına kadar yılda ortalama 6 ila 8 kez soğuk algınlığı geçirebilir. Özellikle kış aylarında hastalanma oranı daha da yükselir. Bu durum siz ebeveynlerin bebeğinizi dış mekana çıkarmakta tereddüt yaşamasına sebep olabilir. Ancak bebeğinizin kışın da sağlıklı kalması için yapmanız gereken onu sadece dış etkenlere karşı korumak değil, bağışıklığını destekleyerek bebeğinize hayat boyu sürecek bir koruma sağlamaktır.

Bebeğinizin vücudunun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi zamanla gelişir. Dilerseniz bağışıklık sisteminin nasıl geliştiğine ve bebeğinize ne şekilde destek verebileceğinize bakalım, bebeğiniz sizin yardımınızla sağlık dolu bir kış geçirsin.

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemi Güçlenmeyi Bekliyor

Doğum esnasında ve sonrasında dış dünyayla temas ettikçe bebeğinizin vücudu bakterilerle tanışır. Bu bakteriler, bebeğinizin bağırsak florasını oluşturur. Bağırsak florası dediğimiz yararlı ve zararlı bakterilerin varlığı ise bebeğinizin bağışıklık sistemi için büyük önem taşır. Çünkü bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %70’i bağırsaklarda bulunur. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bebeğinizin bağırsaklarındaki faydalı bakterilerin varlığını artırarak bağışıklığının güçlendirmek için yapabileceğiniz en etkili şeylerden birisi ise beslenmesine özen göstermektir. 

Kışı Sağlıklı Geçirmenin Sırrı: Beslenme 

Bağışıklık sisteminin en büyük destekçisi anne sütüdür. Anne sütü, içeriğindeki prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Prebiyotikler bebeğinizin bağırsaklarında bulunan yararlı bakterilerin gelişimini artırır. Bu sayede bebeğinizin bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklara sebep olan bakteri ve virüslere karşı dirençli olur. 

Bebeğinizi 6 aya kadar sadece anne sütü, 6 aydan 2 yaşa kadar ise anne sütüne destek olarak ek gıda ile besleyebilirsiniz. Anne sütü yokluğu ya da eksikliği durumunda ise bebeğinize çocuk devam sütü vererek ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinize vereceğiniz devam sütünün prebiyotik ve postbiyotik bileşenler içermesine özen göstererek bağışıklığını destekleyebilirsiniz. 

Prebiyotik ve Postbiyotikler Bebeğiniz İçin Neden Önemlidir? 

Bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin yardımı ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlendiğini biliyorsunuz. Peki, bu faydalı bakterilerin sayısını ve aktivitesini artıran nedir? Bu sorunun cevabı bizi prebiyotiklere götürür. Prebiyotikler, zararlı bakterilerin bağırsakta yerleşmelerini önler ve yararlı bakterilerin gelişimine yardımcı olur. Ayrıca prebiyotiklerin, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra vücut için başka faydaları da vardır. Mesela vitamin ve minerallerin emilimini artırır, sindirim sistemini düzenler. 

Prebiyotiklerin bebeğiniz için önemini öğrendiniz. Şimdi sıra ismi daha az bilinse de bağışıklığı güçlendirici etkisi büyük olan postbiyotikler ile tanışmakta. Postbiyotikler, yararlı bakteriler tarafından üretilen ve bağışıklık sistemini destekleyen bileşenlerdir. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin ve bağışıklık hücrelerinin sayısını artırırlar. Prebiyotikler ve postbiyotiklerin bir arada bulunması ile yararlı bakterilerin faaliyeti ve aktivitesi desteklenmiş olur. 

Bebeğinizi Açık Havanın Güçlendirici Etkisi ile Tanıştırın 

Bebeğinizin beslenmesinde prebiyotik ve postbiyotik bileşenler olmasına özen göstererek onun bağışıklığını desteklediniz. Şimdi sıra bebeğinizle özgürce kışın tadını çıkarmakta. Onu hava şartlarına uygun şekilde giydirerek sık sık dışarı çıkarabilirsiniz. Bebeğinizle gezerken etrafı ile temas etmesine izin verin. Çünkü bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bebeğinizin farklı mikrop ve bakterilerle tanışması gerekir. Bırakın bebeğiniz kar, yağmur ve çamur ile tanışsın. Farklı nesneler ile temas eden bebeğiniz hem daha güçlü bağışıklığa sahip olur hem de yeni keşiflerde bulunarak hayata hazırlanır. 

Bebeğiniz Fazla Steril Bir Ortama İhtiyaç Duymaz 

Çoğu anne baba gibi steril bir ortam sağlayarak bebeğinizi hastalıklardan koruyabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak streril bir ortam yaratma çabanız bebeğinizin bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olmaz. Aksine farklı bakteri ve mikroplarla vücudunun tanışmasına engel olduğu için bağışıklık sisteminin daha yavaş gelişmesine sebep olabilir. Bu sebeple antibakteriyel özelliği olan ıslak mendil, şampuan ya da sabun gibi bebek bakım ürünlerini kullanmamaya özen gösterin. 

Antibakteriyel ürünler bebeğinizin cildinde bulunan zararlı bakterilerle birlikte yararlı bakterileri de öldürür. Oysa bebeğinizin yararlı bakteriler kadar zararlı bakteriler ile temas etmesi de faydalıdır. Çünkü bağışıklık sistemi bu bakterilerle karşılaştığı zaman onlara karşı 

mücadele verir ve antikor üretir. Böylece bebeğiniz bu zararlı bakterilerle tekrar karşılaştığı zaman hasta olmaz. 

Ayrıca ev temizliğinde çamaşır suyu gibi kimyasal maddeleri yoğun şekilde kullanmamaya da özen gösterin. Özellikle kış aylarında pencerelerin sık sık açılmaması, bebeğinizin bu kimyasal maddeleri solumasına sebep olabilir. 

Bunların yerine evinizde bebeğinizin güvenle hareket edebileceği alanlar yaratın ve bırakın bebeğiniz tüm eşyaları keşfetsin. Yaptığı bu minik keşifler onu hayata hazırlayan büyük adımlardır. Bebeğinizin kendi kanatlarına sahip olma serüveninde olan verebileceğiniz en büyük destek, bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olmaktır. Bebeğiniz sizin bu desteğinizle hayatın getirdiği tüm zorluklara karşı dirençli olur. 

Tüm anne babaların, bebekleriyle sağlık ve keyif dolu bir kış geçirmelerini dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aysu Öztunç Dikerler Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Aysu Öztunç Dikerler

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al