Bağışıklık Sistemi ve Beslenme

Yazar Yağmur Özer PekgüzelDiyetisyen • 24 Ocak 2021 • Yorumlar:

İçinde bulunduğumuz durum ilk ortaya çıktığı andan beri konuşuyoruz bağışıklık sistemini. Çünkü coronavirüsün vücudumuzda oluşturduğu hastalığa karşı ilk yapmamız gereken şey yakalanmamak olsa da vaka sayıları yükseldikçe belki de her birimizin riski artıyor. Bu sebeple kendimizi aslında bu riske ve hastalığa karşı hazırlamalıyız. Bunun için de yapabileceğimiz en iyi şey, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek. Her durumumuzu etkileyen beslenme düzenimiz bakalım bağışıklık sistemimizi nasıl etkiliyor?

Bağışıklık sistemi (immün sistem), en geniş anlamıyla vücudun kendinden olmayanı belirlemesi ve kendini savunmasıdır. Bu sistem vücuda giren yabancı maddelere yani antijenlere karşı antikor üreterek saldırıya geçer ve vücudumuzu koruma altına alır.

Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlü olması için en önemli unsurlardandır. İnsan organizmasının temel olarak; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olmak üzere, 50’ye yakın türden besin ögesine ihtiyacı vardır. Bu besin ögelerinin organizmada farklı görevleri bulunmaktadır ve organizma işleyişi için vazgeçilmezdirler. Bu sebeple bağışıklık sistemi üzerine etkileri de farklı ve önemli olmaktadır.

Aşırı beslenme bağışıklık sistemini etkileyebilir. Özellikle obez bireylerde enfeksiyon sıklığının daha yüksek, antikor yanıtının daha düşük olduğu belirtilmektedir. Obezitenin sebep olduğu inflamasyon; Tip-2 diyabet, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer hastalığı, astım, kanser, kronik böbrek hastalığı ve enfeksiyonu içeren pek çok hastalığın oluşma riskini artırır.

Vücudun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin, doğru ve yeterli çalıştığında ve desteklendiğinde çoğu hastalığın tedavisine destek olduğu, hastalıkların seyrini iyileştirdiği hatta iyileşme süresini kısalttığı bilinmektedir. Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için, çeşitli, dengeli ve yeterli miktarda besinin tüketildiği bir beslenme alışkanlığı esastır. Bu sebeple Covid-19 pandemisinde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, hastalığın vücutta yarattığı hasar ve harabiyete karşı koruma sağlayacaktır.

Bağışıklık Sistemini Desteklemenin Yolları:

  • A ve D vitaminleri; immün sistemi düzenleyici ve antienflamatuar özelliğiyle, 

C ve E vitaminleri; antioksidan etkisiyle immün sistem üzerinde etkilidir.

  • Demir ve çinko eksikliğinde immün sistemin zayıfladığı ve olumsuz etkilendiği bildirilmektedir.

  • Probiyotikler (yoğurt, kefir, boza ve tarhana benzeri gıdalar) ve prebiyotiklerin (soğan, sarımsak, yer elması, muz, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller) de immün sistem üzerinde etkili oldukları bilinmektedir.

  • Zerdeçal, ekinezya, zencefil, çay, karabiber, sumak, keçiboynuzu, sirke ve sarımsak antioksidan özellikleri ile immün sisteme destek olurlar ve antienflamatuar etkileriyle immün sistemin yol açtığı inflamasyonu azaltabilirler. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)