Bağışıklık Sisteminizi Destekleyecek 5 Anti-inflamatuar Çay

Yazar Elif Nur KöprücüDiyetisyen • 13 Ocak 2021 • Yorumlar:

Bağışıklık arttırıcı, iltihap önleyici içecekler söz konusu olduğunda, çaylar listenin başındadır. Çoğu çaydaki antioksidan özellikler oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur ve antimikrobiyal, antiviral ve antienflamatuar özellikleri ile bağışıklık fonksiyonunu ve genel sağlığı iyileştirmek için görev alır.

Gün boyu rahatlatıcı, besleyici bir fincan çayı yudumlarken sağlığınızı desteklemenin daha iyi bir yolu var mı? Genel sağlığınıza pek çok şekilde fayda sağlayabilecek bu anti-enflamatuar çayları keşfedelim

1. Yeşil Çay

Nihai yaşlanma karşıtı içecek olarak bilinen ve dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biridir. Birçok çalışma yeşil çayın anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Enflamatuar sitokinlerin gen ve protein ekspresyonunu baskılar. Yeşil çay içmek, enflamatuar hastalıkları olan hastalarda yaşam kalitesini artırdığını göstermiştir. Gıda ve Beslenme Araştırması'nda yayınlanan bir çalışmada, yeşil çayın iltihaplanma belirtileri ve antioksidan durumun yanı sıra kan basıncında yararlı etkileri olduğu bulundu .

Nasıl hazırlanır : Birçok yeşil çay türü vardır, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle popülerlik kazanan en popüler türü matcha yeşil çaydır .

Yeşil çay hazırlamak için yüksek kaliteli çay yapraklarınızı bir demlik içine yerleştirin. Suyu 80-90’ derece olacak şekilde ısıtın. Su kaynama noktasının altında olmalı ki, yeşil çayda bulunan hassas bileşenler azalmasın. Yeşil çayı 2-3 dakika kadar demleyerek, içmeden önce limon suyu veya doğal bal ilavesiyle tüketebilirsiniz

Matcha çayı hazırlamak ise farklı bir işlemdir. Matcha için, bir kaseye veya fincana 1 çay kaşığı matcha tozu ve yaklaşık 4 yemek kaşığı kaynamış su ekleyeceksiniz. Ardından tozu kalın ve köpüklü hale gelene kadar bir dakika çırpıp, içmeden önce 8 yemek kaşığı daha su ekleyerek tüketebilirsiniz.

2. Papatya Çayı

En iyi bilinen anti-enflamatuar çaylardan biri, yaklaşık 5.000 yıldır huzur ve uzun ömürlülüğü desteklemek için kullanılan papatyadır. Papatya çayı, ağrı düşürücü özelliği nedeniyle aslında “bitkisel aspirin” olarak adlandırılmıştır. Papatyanın anti-enflamatuar etkileri, ağrıyı, şişmeyi, kızarıklığı ve altta yatan iltihap sorunlarının azalmasını sağlar. Papatya genellikle cilt ve mukoza zarlarının iltihaplanmasını ve cilt, ağız ve solunum yollarının çeşitli bakteriyel enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Gastrointestinal şikayetleri ve hatta göz iltihabını yatıştırmaya da yardımcı olabilir.

Nasıl hazırlanır : Papatya çayı, bitkiyi tüketmenin en avantajlı yoludur ve hazır çay poşetlerinde yaygın olarak bulunur. Ayrıca, bitkinin antioksidanlarının en güçlü formları olduğu bilinen papatya tozu ve özleri de bulabilirsiniz. Enflamasyonu azaltmak için papatya çayı içiyorsanız, günde 1-4 bardak tüketin.

3. Zencefil Çayı

Zencefil çayı içmek, iltihabı hafifletmek, mide rahatsızlığını hafifletmek hatta kolesterol ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmenin rahatlatıcı ve lezzetli bir yoludur.

Zencefilin en değerli bileşiği olan Gingerol, anti-enflamatuar etkileri nedeniyle analiz edilmiştir. Journal of Medicinal Food'da yayınlanan araştırma, zencefildeki bu bileşenin kronik inflamasyonda aktive edilen biyokimyasal yolları modüle ettiğini göstermektedir.

Nasıl hazırlanır :  2-3 cmlik veya 1 parmak ucu büyüklüğünde taze zencefili ince dilimler halinde soyun ve kesin. Cezvenize 1 kupa su ilave edip, zencefili 10-12 dakika boyunca kaynatın. Zencefili süzüp, içerisine doğal bal veya limon ilavesiyle tüketebilirsiniz.

4. Nane Çayı

Nane, anti-enflamatuar, antiviral ve anti-mikrobiyal özelliklere sahip olduğunu kanıtlamıştır. Sıklıkla irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmek ve tıkanıklığı azaltarak ve solunum yollarını açarak solunum sağlığını desteklemek için kullanılır. Mide iltihaplanmasının tedavisinde en iyi çaylardan biri olarak bilinir.

Nasıl Hazırlanır : 1 tutam taze naneyi, limon ile beraber suda 4-5 dakika demleyerek tüketebilir, gün içerisinde tükettiğiniz siyah çayın içerişine birkaç yaprak katarak veya 2 damla tıbbi nane yağı ilavesiyle anti-inflamatuar çay yapabilirsiniz. Mide, solunum problemleri ve yorgunluk için mükemmel bir ilaçtır.

5. Zerdeçal Çayı

Zerdeçal çayı, zerdeçal kökü veya tozuyla yapılır. Beslenmenize zerdeçal eklemenin kolay bir yoludur. Zerdeçal, curcumin'deki en aktif bileşen, güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve inflamasyon belirtilerini azalltığı çalışmalarda gösterilmiştir. Araştırmalar zerdeçal çayının iltihabı azaltarak ve oksidatif stresi önleyerek bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Zerdeçaldaki antioksidanlar genel sağlığınızı optimize etmenize yardımcı olur.

Nasıl hazırlanır : Zerdeçal çayı, kurutulmuş, öğütülmüş zerdeçaldan veya toz formlarda da yapılabilir. Kendiniz yapmak için, 2 bardak suya 1 yemek kaşığı zerdeçal ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Yapmış olduğunuz çaya Hindistan cevizi yağı ve bal ilavesiyle şifasını daha da arttırabilirsiniz.

Riskler ve Yan Etkiler :

Bu anti-enflamatuar bitkilerden birine alerjiniz olabilir, bu nedenle kaşıntı, şişme veya kurdeşen gibi gıda alerjisi semptomları yaşarsanız çay içmeyi bırakın.

Bu yüksek antienflamatuar çayları çok fazla içmek, bazı durumlarda kalp yanmasına, ishale veya mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu durumda, tükettiğiniz çay miktarını azaltın.

Tıbbi veya terapötik amaçlar için anti-enflamatuar çaylar içerken, sağlık uzmanınız tarafından farklı bir şekilde tavsiye edilmedikçe günde 1-2 bardağa sadık kalın. Bu, olumsuz yan etki riskini en aza indirecektir.

Son olarak :

En iyi anti-enflamatuar çaylar, enflamatuar belirteçleri ve hastalığa yol açan oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan otlar ve köklerle yapılır.

Günde yaklaşık 2 bardak anti-enflamatuar çay içmek, bağışıklık fonksiyonunu ve genel sağlığı geliştirmeye yardımcı olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)