Balık Yağı Nedir?

Yazar Z. Nur Kaba • 2 Mart 2023 • Yorumlar:

Balık yağı, piyasadaki en yaygın omega-3 takviyelerinden biridir. Bu besin takviyesi, daha iyi kalp, beyin ve cilt sağlığı, daha düşük depresyon riski gibi çeşitli sağlık faydaları ile ilişkilendirilmiştir (1). Bu nedenle omega-3 içeren besinlerden fakir bir beslenme düzeniniz varsa balık yağı, her yaşta iyi bir besin takviyesi olabilir.

Yağ içeriği nedeniyle “balık yağı kilo aldırır mı?” sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Ancak çalışmalar, yeterli omega-3 tüketimi olmayan bireylerde balık yağı takviyesinin kilo vermeyi desteklediğini ve metabolizmayı hızlandırdığını bildirmektedir.

Balık Yağı Takviyesi

Öncelikle balık yağı, herkesin kullanmasının zorunlu olduğu bir takviye değildir. Sağlıklı yetişkinler için günlük en az 250 – 500 mg EPA ve DHA önerilmektedir (2). EPA ve DHA, en bilinen uzun zincirli omega-3 yağ asitleridir ve esas olarak yağlı balıklarda bulunurlar. Ancak EPA ve DHA, esansiyel yağ asidi olan ALA’dan da üretilebilir. ALA ise ceviz, chia tohumu, keten tohumu gibi besinlerde bulunur. Yine de ALA’nın EPA ve DHA’ya dönüşümü yetişkinler için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haftada 1-2 porsiyon balık yemeyi önermektedir.

Ancak bu besinleri düzenli olarak tüketmeyen kişilerin doktorlarına danışarak balık yağı takviyesi kullanması gerekebilir. En yeterli dozajı doktorunuz önerecek olsa da genel olarak ne kadar tüketmeniz gerektiği aldığınız balık yağının içeriğindeki EPA ve DHA miktarına göre belirlenir. Ne kadar EPA ve DHA içerdiğini anlamak için omega-3 takviyenizin etiketini okumanız önemlidir. İhtiyaçlarınıza göre günde sekiz kapsül almanız bile gerekebilir ancak bu ihtiyaçların kişiden kişiye değiştiğini unutmayın ve mutlaka doktorunuza danışın.

Genel olarak balık yağı özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Beyin sağlığını destekler ve nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Buna bağlı olarak depresyon, anksiyete ve benzeri ruhsal bozuklukların iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
  • Göz retinasının yapısal bileşeni olan DHA, yaşa bağlı göz bozukluğu semptomlarının iyileştirilmesini etkileyebilmektedir.
  • Anti-enflamatuar özelliklerinden dolayı kronik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  • Çocukluk döneminde ortaya çıkan hiperaktivite, dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerin giderilmesine ya da düzenlenmesine destek olur.
  • Çocuklarda öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve çeşitli solunum bozuklukları ile astım belirtilerinin iyileştirilmesini etkileyebilmektedir.
  • Kalsiyum ile desteklendiğinde kemik ve eklem sağlığını iyileştirebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)