Bariatrik Cerrahi Sonrası Diyetisyen Takibi Neden Gereklidir?

Yazar Hande Uçak Gündüz • 21 Ocak 2024 • Yorumlar:

Bariatrik cerrahi besin alımını kısıtlayan veya hem besin alımını kısıtlayıp hem de emilimlerini azaltmayı sağlayarak ağırlık kaybı ve metabolik iyileşme sağlamayı amaçlayan bir cerrahi türüdür. Bu operasyonlar şu anda obezitenin en etkin tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Obezitenin tedavisi 3 basamaklı olup; 1.basamak diyet tedavisi, 2.basamak farmakoterapi (ilaç tedavisi) + diyet tedavisi 3. basamak bariatrik cerrahi + diyet tedavisi şeklindedir. Diyetisyenler 3 basamakta da yer almaktadır.

Bariatrik cerrahi sürecinde hasta ameliyata hazırlanırken diyetisyen ile görüşülmelidir. Bu görüşmede hastanın hastalıkları, kullandığı ilaçlar, besin tüketim miktarları ve alışkanlıkları, çalışma durumu, uyku düzeni gibi birçok konu hakkında bilgi toplanıp vücut ölçümleri alınır. Hastayı ameliyat sonrası nasıl bir sürecin beklediği anlatılır. Yanlış alışkanlıkları belirlenir. Böylece hasta ameliyat sonrası sürece hazırlanmış olur. Bu görüşmenin yapılması hastanın ameliyat sonrası yanlış beklentilere girip hayal kırıklığına uğramasını önler ve sürece adaptasyonunu arttırır. Ameliyattan sonraki hastane sürecinde hasta ziyaret edilir, yemek yemeye nasıl başlayacağı ve taburculuğunda nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bilgi verilir.

Taburculuktan sonra yaklaşık 1 ay süren beslenmenin yavaş yavaş kıvamının koyulaştığı özel bir program uygulanır. Burada amaç hastanın yaralarının hızlı iyileşmesi ve toparlamasını sağlamak, kas kaybını en aza indirmektir. Bu süreci atlattıktan sonra en az 1-3-6-12. aylarda diyetisyen görüşmeleri devam eder. Her görüşmede hastanın besin tüketimi değerlendirilir. Beslenme hedeflerine ulaşılması adına önerilerde bulunulur, ağırlık kayıpları değerlendirilir. Hastanın verdiği kiloyu ve iyileşen metabolik parametrelerini hayatı boyunca koruyabilmesi adına edinmesi gereken alışkanlıkları kazanması sağlanır. Bu alışkanlıkları kazanamayan hastalar geri kilo alımı görülebilmektedir.

Diyetisyenin bariatrik cerrahi sürecinde görevi hastada bir komplikasyon oluşmasını önlemek, oluşursa tedavisinde rol almak, yara iyileşmesi ve toparlanmasını hızlandırmak, kas kaybını en aza indirerek yağ kütlesinden kaybı yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve sağlıklı alışkanlıklar kazanmasına yardımcı olmaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)