Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

Yazar Hande Uçak Gündüz • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Bariatrik cerrahi sonrası hastanın 24-48 saat içinde oral alımı açılır. Bundan sonra hasta için aşamalı beslenme dönemi başlamış demektir. Berrak sıvı, koyu sıvı ve püre olmak üzere 3 aşamayı tamamladıktan sonra hastalarımız normal beslenmeye başlayabilirler. Bu prosedürün uygulanma amacı vücudun yapılan operasyona alışmasını ve yara iyileşmesinin en hızlı şekilde olmasını sağlamaktır. Kas kütlesinden kaybı azalmak ve sağlıklı kilo kaybı amaçlanır.

Berrak Sıvı Dönemi

İlk olarak et/tavuk suyu ve meyve suyu ile beslenmeye başlanır ve yaklaşık 1 hafta devam eder. Meyve suyu %100 yani tamamen meyveden elde edilen meyve suyu olmalıdır. Portakal, vişne, kızılcık, greyfurt, nar gibi ekşi/asitli meyve suları uygun değildir. Hastaların çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketmemesi gerekmektedir. Yavaş yemek gereklidir, küçük yudumlar halinde besin tüketimi olmalıdır. 2 saatte 1 et/tavuk suyu veya meyve suyu olmak üzere beslenme sağlanmalıdır.

Koyu Sıvı Dönemi

Bu dönemde hastaların diyetine süt ve süt ürünleri ve çorbalar eklenir. Süt  laktozsuz kullanılmalıdır, diğer süt ürünlerinde laktozsuz olma şartı aranmaz.  Çorbalar blenderdan geçirilmiş, tane-pürüz-pütür içermeyen çorbalar olmalıdır. Bu  dönemde protein tozuna da başlanır. Hastaların kas kaybını en aza indirmek ve  iyileştirmelerini hızlandırmak adına protein tozunu günde 1 paket kullanmaları  gerekmektedir.  

Püre Dönemi 

Bu dönemde klasik kahvaltı yapmaya başlanır. Rafadan/kayısı kıvamında yumuşak  bir yumurta ve krem/süzme peynir gibi yumuşak bir peynirle kahvaltı yapılabilir, arzu edilirse ¼ avokado ilave edilebilir. Öğle-akşam yemeklerinde  

et/tavuk/balık/peynir/yumurta içeren blenderdan geçirilmiş sebze püreleri tercih  edilir. Bu kısım oldukça önemlidir, hasta bu dönemde hala çorba içmeye devam  ederse katı besinlere geçmekte zorluk yaşayacaktır. Yine günde 1 paket protein  

tozu kullanımına devam edilmektedir. Meyveler bu dönemden itibaren püre halde  kullanılmaya başlanmalıdır. Kuru meyveler haşlandıktan sonra blenderdan geçirilip  yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Hazır meyveli yoğurtların tüketimi önerilmez  çünkü meyve yerine çoğunlukla şeker kullanılmaktadır. Diyetisyene kullanılmak  istenen ürün hakkında danışılmalıdır.  

 Katı/Normal Beslenme Dönemi 

Yaklaşık bir ay süren alışma sürecinin sonunda artık blenderdan geçirmeden  suyunu sıkmadan besinler olduğu gibi tüketilebilir. 1.ay kontorlüne gelindiğinde  hastaların tolerasyonlarına ve yaşam düzenlerine göre diyetisyen tarafından listeleri planlanır.  

İlk ay boyunca günde mutlaka 1,5L su tüketilmelidir. Şekersiz ve açık olmak  kaydıyla günde 1-2 çay bardağı çay tüketilmesinde sakınca yoktur. Yeşil çay  önerilmez. Kahve yasaktır. 1.aydan sonra uygun görülürse kahve tüketimine izin  verilir. Alkol en az 6 ay yasaktır. Asitli/şekerli içecek tüketimi bırakılmalıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)