Bartholin Kisti ve Apsesi Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bartholin bezleri vajinanın girişinde sağda ve solda her iki yanda yer alan bir salgı bezidir. Bartholin bezleri, ince bir kanal ile vajina girişine, kızlık zarının hemen üzerine açılır. Bartholin bezlerinin görevi cinsel ilişki sırasında vajinaya salgı vererek vajinanın ıslanmasını sağlamak, bu sayede penisin vajinaya girişini kolaylaştırmaktır. Bartholin bezleri normalde gözle görülmez, ancak kist veya apse oluşursa gözükür

Barholin bezini vajinaya bağlayan kanalın, herhangi bir sebeple, herhangi bir yerinde tıkanması sonucunda salgı kanalda birikir ve Bartholin kisti oluşur. Oluşmuş kist, bakterilerle enfekte olursa içinde cerahat oluşur ve bu şekilde bartholin apsesi oluşur. Kist veya apse genellikle tek taraflı olur. Nadiren çift taraflı olabilir.

En çok üreme çağındaki ve cinsel aktif hayatı olan kadınlarda görülmekle birlikte, bakire kadınlarda da görülebilir.

Bartholin kistinin sebebi her zaman belli değildir. Genellikle bu bölgeye olan bir travma sonrasında olabilir. Bunun üzerine enfeksiyon da eklenirse bartholin  apsesi oluşur. Cinsel yolla bulaşan bakteriler gonore  (bel soğukluğu), klamidya enfeksiyonlar, bazen de birden fazla bakteri buna neden olabilir.

Bartholin kist ve apsenin tanısı pelvik muayene ile konulur.

Bartholin kisti genellikle ağrısız olur. Büyüklüğü bezelye büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar değişebilir.

Hastanın sosyal hayatını ciddi bir şekilde etkiler. Dış genital bölgede ağrı, kızarıklık, hassasiyet, oturma ve yürüme güçlüğü yapar. Bazen ateş ve halsizlik de olabilir.

Menopoz sonrası bartholin benzinde herhangi bir büyüme olursa kanser düşünülebilir. Kistin çıkarılıp patolojiye gönderilmesi gerekir.

Bartholin Kisti ve Apsenin Tedavisi

Bartholin  Kisti, küçük ise ve herhangi bir şikayet vermiyor ise tedaviye gerek yoktur. Genç kadınlarda mümkün olduğunca Bartholin bezi korunmalıdır. Bartholin kisti büyük ve sık sık tekrarlıyor ise ameliyat ile çıkarılabilir.

Bartholin kisti ve apse tedavisi; lokal veya sedasyon anestezi altında yapılabilir.

Cerrahi yöntem ise kist  duvarının dışarı doğru ağızlaştırılması yani Marsupializasyon tekniğidir.  Marsupializasyon tekniğinde, kist veya apse üzerine 1-2 cm’lik bir kesi yapılarak bezin içindeki mukus veya apse boşaltılır. Marsupializasyon da delik kapanmaması için kist duvarı dışarı doğru ağızlaştırılarak dikilir. Bu ameliyat yaklaşık 10 dakika sürer. Hasta rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir.

Diğer bir seçenek Bartholin apsesi üzerine küçük bir delik açarak apseyi boşaltıp, bezin içine 0.5cm’lik gümüş nitrat konularak 24 -48 saat beklenilmelidir. Sonrasında kist cidarı çıkarılır.

Bartholin kist ve apse tedavisinde Word kateter uygulanması denilen yeni bir yöntem vardır. Bu yöntem de de kist veya apse küçük bir delik ile boşaltılır. İçeriye word kateterin balon kısmı yerleştirilir ve kateter balonu 2-3 cc serum fizyolojik ile şişirilir. Kateterin diğer ucu vajene konur. Bu kateter 4-6 hafta burada bırakılır, bu şekilde bezin içindeki sıvının dışarı akımı sağlanır. Bu da nüks oranını azaltır.

Bartholin kisti veya apsesi çok sık tekrarlarsa, ameliyat ile bezi tamamen çıkarmak gerekir. Ancak  tercih edilen bir yöntem değildir. Mümkün olduğu kadar Bartholin bezi korumaya çalışılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Neslihan Sultan Hazar Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Neslihan Sultan Hazar

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al