Baş Ağrılarınızın Nedeni Çene Eklemi Rahatsızlığınız Olabilir Mi?

Yazar Ece Tatar SidalDiş Hekimi • 30 Nisan 2020 • Yorumlar:

Çene eklemi rahatsızlıkları çok yaygın bir problem olmasına karşın, ülkemizde çok az bilinen bir konudur. Çene ekleminde oluşan problemler yüz çevresinde, şakakta ve yanak kısımlarından boyuna kadar yayılan ağrılara neden olabilir. Zamanla çok şiddetli olabilecek baş ağrıları görülebilir. Özellikle kulak ve göz arkasında ağrı görüldüğü için hastalar, çoğu zaman kulak, burun, boğaz uzmanlarına başvururlar. Halbuki asıl sorun çene ekleminden kaynaklanıyor olabilir.

Hastaların büyük bir kısmı ağzını açma veya kapama hareketi yaparken ya da esnemek, konuşmak, yemek yemek, sakız çiğnemek gibi gündelik hareketlerini yaparken dahi tıklama gibi sesler hissetiklerinden şikayetçidir. Böyle bir durumlarda çene ekleminin düzeninin bozulduğu düşünülebilir. İlerlemiş durumlarda çiğneme ve ağız açma sırasında ağrı hissedilebilir. Hatta ağzın açılamaması veya açıldıktan sonra kapanamaması gibi (çene kitlenmesi) sorunlarda görülebilir.

Çene eklemi, kulakların hemen önünde olup, alt çeneyi kafatasına bağlayan organdır. Dişlerin yanı sıra çene eklemi ve çene kaslarda diş hekimlerinin tedavi ettiği dokular, organlar arasına girer. Çene eklemi tedavisi için diş hekimliğinde ayrı bir uzmanlık alanı mevcuttur. Benim hekim olarak sizlere tavsiyem eklem şikayetleri için uzman hekimlere başvurmanızdır.

Çene eklemi rahatsızlıklarının nedenlerinin başında diş sıkma ve gıcırdatma gelir. Ayrıca trafik kazası, spor yaralanması gibi yüze gelebilecek ani şiddetli bir darbe olabileceği gibi, uzun süren diş tedavileri sonucu ağzın uzun süre açık kalması da çene ekleminde ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda psikolojik sebepler ve sistemik hastalıklarda ekleminin düzenin bozulmasına bir yatkınlık yaratabilir. Ek olarak; dudak ısırmak, fazlaca sakız çiğnemek, tırnak yemek gibi normal olmayan davranışlarda çene eklemi rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını etkileyebilir.

     Çene eklemi rahatsızlıklarında, kişiye özel yapılan okluzal splintler ile tedavi gerçekleştirilir. Okluzal splintler dişler üzerine hiçbir işlem yapılmadan hazırlanan istenildiğinde takıp çıkartılabilen bir kılıf gibi diş yüzeylerini kaplayan apereylerdir. Bazı durumlarda splint tedavisine ek olarak ilaç tedavisi ve/veya fizik tedavide önerilebilir. En önemlisi kişinin kendisinde çene eklemi rahatsızlığı olabileceğinin farkında olması ve şikayetleri fark ettiğinde uzman bir dişhekime danışmayı düşünmesidir. 

 

Herkese sağlıklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece Tatar Sidal Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)