Başa Bela: Takıntılar

Yazar Serhat ÖzmenPsikolog • 27 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Selma hanım 34 yaşında bir ev hanımı. Günde 4 defa salonu temizliyor, çocuğunun ellerini sürekli hijyende tutmak için elini sabunla sayısız defa yıkıyor , evi çok temiz çok titiz. Deyim yerindeyse sanki her gün teftiş yapılmış gibi. Dışarıdan gelen tüm ürünleri 4 defa yıkanıyor ardından kuruluyor. Eşi daha eve ayak basmadan banyoya yollanıyor. Bazen abdest almayı o kadar uzatıyor ki ikindi namazına kaza ediyor. Buna benzeyena başka şikayetleri var ve devam ediyor. Selma hanım bu durumdan muzdarip, eşi ve çocukları bu durumla ilgili çokca zorlanıyor. Bazı takıntılar geliştirmiş durumda ve bu takıntılar artık hayatını iyice zehir etmektedir.

Ali bey, iş yerine saat tam 8 de geliyor, işlerini çok titiz yapmaktadır. Bütün işler mükemmel, eksiksiz ve kusursuz olmalıdır. Bazen bu mükemmeliyet o kadar baskın geliyor ki dosyalarını yetiştirmekte zorlanıyor. Artan iş yükünden dolayı, öğle yemeğine çıkamıyor . İş bittikten sonra iş devam ediyor, eşi bu durumundan şikayetçi. Ali bey ciddi stresler yaşamakta ve işi kaybetmek üzeredir. Ali beyin işi saat 9 da başlıyor.

 

Rıza bey 12 yıldır  büyük bir günah işleme korkusuyla hareket etmektedir. İşlediği  günahın insanlar arasında veya Allah katında bilinmesi onun için çok yıkıcı olacaktır. Her Gün bunu düşünmekte ve bununla üzülmektedir. Bu nedenledir ki, elinde olmadan sürekli olarak dini duaları yapmaktadır.

 

Şermin hanım evden çıkmadan önce, kapıların kapandığından emin olamk için bir kaç defa kontrol eder, tüplerin, doğalgazın emniyette olup olmadığını tatbik eder ve böylece hemene hemen hergün bunu tekrar eder.


 

Yukarıda bazı kurgusal örnekler yer almaktadır. Bu örneklerde de görüldüğü üzere çeşitli takıntılarla kantarın topuzu iyice kaçmaktadır. Tıp ve psikoloji dilinde bunlara obsesyon ve komplisyon denir.  

Obsesyon , zihne istenmeden giren davranışlardır, komplisyon bu fikirlerin verdiği yoğun stresi  engellemek amacıyla yapılan davranışlardır .

 Bu zorluklar altında kişi hemen hemen korktuğu en az bir konuyla ilgili önleme çalışmaları yapmaktadır. İşte bu önleme çalışmaları ciddi bir iş yükü, stres, korku , sıkıntı anlamına gelmektedir.  Takıntıları belirgin olan kişilerde zaman kavramı hemen hemen her gün aynı şekilde seyr etmektedir desek mübalağa etmiş olmayız.
 

Diğer özellikler:

 

Kuralcı bir yapı, kurallara uymak, kuralları sorgulamadan benimsemek, kuralları yerine getirmek.

Planlı olma, programı genelde yerine getirmekte zorlanma

Titizlik ve ayrıntıcılık

Mükemmeliyetçi olmak

His, telepati ,enerji vb meselelerle fazlaca uğraşma.

Uğurlar, söylenceler, nazarlar vb konulara aşırı biat etme

Kurallarından vazgeçmekte zorluk
Çalışmayı, kazanmayı, garantiye geçmeyi üstün tutmak

Karar sorunları, kararsızlık, emin olmakta güçlük.

Ahlaki tutumlarda aşırıya kaçmak

Duygusal meselelerde sorunlar yaşamak, duygularını aktif kullanmamak

Kişisel çıkarı olmadığı sürece insanlara zaman ayırmama, para ya da hediye vermeme, cimrilik

Eski eşyaları nesneleri elden çıkarmakta zorluk

Etrafımda birinin başına bir şey gelecek korkusu

Sayı sayma, çizgilere, plaklara, tabelalara dikkat etme gibi obsesyonlar

Konu dahilinde konuşmakta zorluk, dallanıp budaklandırma.

Diğer temel özelliklerden sayılır. Yukarda yazılanların hepsinin bir insanda bulunması zordur. Uzmanlar olarak daha kolay anlaşılabilmesi için maddeler halinde sunduk.

Bu tür takıntılı insanlar , dini hocalardan medet ummaktadır. Bunların mistik karşılığı vesvesedir. Bir anksiyete sorunu olan bu rahatsızlıklardan kişinin kurtulmasının yegane yolu bu konuda çalışmalar yapan uzmanlardır. Yani yoğurdu berberde, saçını da lokantada kestirmemeliyiz.

Kişi bu takıntılardan kurtulduğunda hayatını daha kontrol edebilir seviyeye taşımaktadır. Bu tür davranışlar için lütfen bir uzman ile görüşün.

(Not: Yukarıdaki örneklerin gerçek kişilerle bir ilgisi yoktur tamamen konunun iyi anlaşılması için verilen isimlemelerdir,herhangi etik bir sınır ihlali olmaması için üstün çaba sarf edilmiştir.)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)