Basur - Hemoroid Hastalığı

Yazar Ahmet Nuray TurhanGenel Cerrah • 16 Eylül 2015 • Yorumlar:

Hemoroid hastalığı toplum genelinde yaygın görülen bir hastalıktır. Bu nedenle genel cerrahi pratiğinde hemoroid hastaları ile sıklıkla karşılaşırız. 

Hemoroid hastalığı,  anüs ve / veya rektumda bulunan toplar damarların (ven) genişlemesi ve ödem oluşması sonucunda meydana gelir. Bu venler aslında doğal yapıdadır ve tüm insanlarda vardır. Anal bölgede yastıkçık görevini yerine getirirler. Bu bölgede genellikle basınç artışına neden olan durumlar sonucunda hemoroid hastalığı ortaya çıkar.

Daha önce var olan hemoroid pageleri daha ileri gidebilir. Bunun en iyi bilinen örneği, gebelikte karın içi toplar damarlarda artan basıncın bu bölgeye yansıması ile ortaya çıkan hemoroidlerdir. Dışkılamada güçlük, kabızlık, sürekli ıkınma hemoroide neden olabilir. Bazı ailelerde daha sık hemoroid hastalığı görülmesinin genetik yatkınlıkla ilgisi vardır.

Hemoroid hastalığı selim yapıda bir hastalıktır ancak rektum kanserinin ilk belirtisi de olabilir. Bağırsaktaki tümör damarları tıkayarak hemoroid damarlarının  genişlemesine ve sonuç olarak hemoroid hastalığına neden olur. Bu nedenle 40 yaş üstü hemoroidi olan hastalarda kolonoskopi veya rekto-sigmoidoskopi yapılması gerekir.

Hemoroid hastalığının sınıflaması 4 kategoride yapılır. Bunun önemi, hastalara sunulacak tedavi yöntemleri ile ilgilidir. Örneğin 3. kategoride olan bir hasta hemoroid ameliyatı için uygun bir seçenek oluşturacaktır. Oysa ki 1. derece hemoroidde, cerrahi dışı basit tedavilerle kolayca sonuç alınacaktır. 

Hemoroid ameliyatlarında kullanılan cerrahi teknikler, hastalığın derecesine ve hastaya göre farklılıklar gösterir. Klasik ameliyatlar dikişli veya dikişsiz yapılabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ahmet Nuray Turhan

Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al